Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


perjantaina, helmikuuta 11, 2005

Tyhjät tilat täyttyy

Vaasan uutta torialuetta uhkaa imagokatastrofi

Keskustan City-marketin kulmalla olevat tyhjät ravintolarakennukset näyttävät tylsiltä. Sekä Rafla että American Diners lopettavat toimintansa ja 25 työntekijää saa lähteä. Ravintoloiden omistaja Bengt Ekmanin omistama Oy Belape Ab jätti konkurssihakemuksen tämän viikon maanantaina.

Tyhjien liiketilojen viesti on selkeä: Jokin meni pieleen. Oliko kysymys väärästä liikeideasta vai kaatuiko yritystoiminta kustannuksiin? Kioskirakennuksessa vuokralaisena toiminut Bengt Ekman antoi Pohjalaisessa sellaisen kuvan, että kysymys oli vain onnettomien yhteensattumien summasta:

-Ensimmäinen syy on se, että ravintolat valmistuivat ennen kuin tori ja jalkakäytävät olivat valmiit. Ravintolat joutuivat toimimaan keskellä työmaata. Lisäksi kylmä ja sateinen kesä vaikutti terassimyyntiin.

Ekman kuitenkin korostaa että onnistumisen mahdollisuudet uudelle yrittäjälle ovat hyvät, koska ulkoiset puitteet ovat mainiott. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että ”kumpa joku tulisi ja ottaisi vuokrasopimuksen niin pääsisi siitäkin kiusasta eroon”.

Ekmannin luettelemat asiat pitävät toki paikkansa mutta taustalla vaikuttaa myös raha. Amaerikan Dinersin hinnat olivat verrattain korkeat ja kahvikupillinen kaupungin kallein. Tonen taustalla vaikuttava rahaan liittyvä seikka on se, että rakennuksen omistaa Airaksinen Invest. Pekka Airaksinen on julkisuudessa ilmoittanut, että yhtiönsä strategia perustuu pitkäaikaisiin vuokrasopimuksiin. Pekka jätti sanomatta että kalliisiin sellaisiin. Bengt Ekman ei ole ainoa vaasalainen yrittäjä, joka kiroilee päivittäin Korsholmanpuistikon suuntaan.

Imagotappio koko kaupungille

Ei voida millään ajatella, että molemmat rakennukset olisivat tyhjiä ensi keväänä kun turistikausi alkaa ja kävelykeskusta vihitään käyttöönsä. Sellaista imagotappiota ei minkään kaupungin maine kestä. Jotain on siis tehtävä ja pian. Ellei yrittäjää tyhjiin tiloihin löydy on Vaasan kaupungin tultava hätiin ainakin kolmen kesäkuukauden ajaksi. Pistettäköön sitten rakennuksiin vaikka kaupungin matkailuneuvonta ja Raflan tiloihin taidenäyttely.

Tyhjillä tiloilla oin taipumus täyttyä
Vanhan totuuden mukaan tyhjillä tiloilla on tapimus täyttyä. Erityisen ilahduttava tämä sääntö on ns. Blacjackin eli fiinimmin Tornikeskuksen kohdalla. Entisissä Kaluste Lähdemäen tiloissa toimii jo OASIS ja Enkelin Eväspussi ja vain muutaman päivän kuluttua tiloihin avataan kahvila. Se tarkoitta sitä, että muutkin neliöt täyttyvät pian. Onkohan kahvilanpitäjä nimi Bengt Ekman?

Mitä muuta?
Mitä muuta tiloihin tulee? Toriparlamentissa – siinä toisessa – on asiaa spekuloitu. Yksi ehdokkaista on Halonen. Joku toinen veikkailee Dinsko`a. Kolmas tietää. että tiloihin tulee ruotsalainen tai saksalainen ketju. Neljäs tietää, että paikkaan laajentaa Musta Pörssi, joka teki melkoisen mokan Kauppapuistikolla. Pörssimiehet yrittivät laajentaa naapuriin eli nykyisen Passinskyn valokuvaamon paikalle, mutta unohtivat ottaa selvää saako väliseinän purkaa. Ei saanut. Vastahankittu liikehuoneusto oli vähällä jäädä käteen. Onnelsi tiloihin löytyi yrittäjä

Rewel Centerin Raastuvankadun puolelle suunnitteilla oleva lisätilaa ei todennäköisesti toteudu. Halli Oy:n Heikki Punkari katsoo ensin, mitä tapahtuu Blackjakissa, arvioi entinen varavaltuututettu - siinä toisessa toriparlamentissä. Varavaltuutettu yleensä tietää.

5Kommenttisi:

At 11:12 ap., Anonymous Anonyymi said...

Mielenkiintoista. Erittäin mielenkiintoista!

 
At 1:58 ip., Anonymous Anonyymi said...

Voi, surkea juttu jos ovat tosiaan tyhjillään, kun kävelykatu otetaan kunnolla käyttöön - kun se nyt vihdoin on sinne viimein rakennettua (10 vuottako sitä jahkattiin?).

Terveisiä vaan Vaasaan, mukavaa oli löytää tämä blogi - ei tartte entisenä vaasalaisena Pohjalaista tilata toiselle puolelle Suomea.

:D

 
At 8:29 ip., Anonymous Anonyymi said...

Perustakaa American Dinersin paikalle tavallinen ruokakipsa, joka myy ranskiksia ja rasvassa tirstetty grillilenkkiä ja hamppareita niin kyllä asiakkaita löytyy.

 
At 9:24 ap., Anonymous Anonyymi said...

Älkää nyt hyvät ihmiset missatko Vaasan mainetta!

 
At 12:30 ip., Anonymous Anonyymi said...

Rafla kiinnostaaTämänpäivän Pohjalaisessa oli juttu, että varsinkin Raflan tila kiinnostaa. Kiinnostuneita on muitakin kuin ravintola-alan yrittäjiäa. Se on hyvä. Paikkahan on upea mille tahansa erikoisliikkeelle.

 

Lähetä kommentti

<< Home