Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


lauantaina, kesäkuuta 04, 2005

Vaasan siirtolapuutarha

Nyt tarvitaan vain innostuneet vetäjät
Vaasassa on olemassa valmis suunnitelma siirtolapuutarhasta.
Maisema-arkkitehti Jorma Panu

Vanhat vaasalaiset muistavat vielä kaiholla ”Rytilaakson” siirtolapuutarhan. Vaikka Vaasassa ei enää siirtolapuutarhaa ole, elää aate sitkeästi monen mielessä. Noin 10 vuotta sitten kaupunkisuunnittelussa syntyi ajatus siirtolapuutarhan perustamisesta Vanhan-Vaasan kanaalin rannalle. Sitten hanke vain hautautui.

Nyt olisi ehkä syytä herättää hanke uudelleen. Siirtolapuutarhalla tarkoitetaan kaupungin, jonkin yhteisön tai yksityisen omistamaa puutarha-aluetta, jonka palstat vuokrataan halukkaille pitkäaikaisella sopimuksella. Pelkästä puutarhapalstasta ei ole kuitenkaan kyse vaan siirtolapuutarhapalstalla on aina mökki. Palstojen koko on n. 3-5 aaria.

Yhdistys avuksi
Vaasan kaupungin maisema-arkkitehti Jorma Panu sanoo, että kaavallinen valmius Vaasassa on, mutta vielä tarvitaan jotakin muuta. Kaupungin toimesta tulisi perustaa siirtolapuutarhatoimikunta tai sitten tulisi löytyä kansalaisvalmiutta perustaa Vaasaan siirtolapuutarhayhdistys, joka pistäisi asioihin vauhtia.

-Vuonna 1991 Vanhan Vaasan asemakaavan yhteydessä varatun siirtolapuutarha-alueen suhteen ei ole varauksen jälkeen tapahtunut mitään. Ilmeisesti vetäjää hankkeelle ei ole löytynyt. Kaavan mukaan palstalle saisi rakentaa 18 m2 huolto- ja varastorakennuksen.

-Vanhan Vaasan kaavaan on varattu paikka myös siirtolapuutarhayhteisön yhteistiloja (vesipiste, kokoustilat, mahd. saunat jne ) varten. Se ei tietenkään ole aivan välttämätöntä heti.

-Puutarhapalsta, mökki, vesipiste ja kulkuyhteydet lienevät välttämättömimmät. Ja toki tulisi laatia yhteiset säännöt rakentamisesta, istutuksista ja viljelyperiaatteista. Eivät nämä ihan ilmasta noin vain ilmesty.

Olisiko Vaasassa muita paikkoja kuin Vanha-Vaasa?
-Yleiskaavaluonnoksessa toinen vastaava paikka on varattu monitoimiviheriön ja kaupunginpuutarhan takana olevalle peltokulmaukselle. Myös uuden Metsäkallion asuntoalueen ja Kotirannan asuntoalueen välissä olevaan peltolaaksoon sellaista hyvinkin voisi ajatella.

Keitä siirtolapuutarha kiinnostaa?
-Siirtolapuutarhamökkihän on ns kesäasuttava, jolloin puutarhanviljelystä innostuneet kerros- tai rivitalossa asuvat viherpeukalot, joilla ei ole omaa mökkiä saaristossa, muuttaisivat kesäksi, osaksi kesää tai vain viikonlopuiksi tällaiseen vihreään paratiisiin.

-Siirtolapuutarhapalstan hankkija ei myöskään halua investoida tähän ”kesäasuntovaihtoehtoon” ihan yhtä paljon rahavaroja kuin ns normaaliin kesämökkiin tai omakotitaloon joutuisi investoimaan.

Onko riskejä?
-Suurin riski siirtolapuutarhan perustamisessa on se, että sen alulle panemisesta tehdään liian vaikeaa tai kallista, jolloin investoijia ei ilmesty tarpeeksi. Järkevintä olisi koota mahdolliset kiinnostuneet yhteen ja perustaa Vaasan siirtolapuutarhayhdistys, joka yhdessä kaupungin/tai jonkun suuremman yhdistyksen kanssa alkaisi viedä asiaa tarpeeksi innokkaasti, mutta taloudellisesti kohtuullisissa puitteissa eteenpäin.

Jos innostusta riittää niin vaasalaisia blogissa riittää tilaa perustamisvaiheiden seuraamiselle ja hankkeen kehityksen seuraamiseen.

Siirtolapuutarha
Hatanpään siirtolapuutarha
Kumpulan siirtolapuutarha
Historiaa ja nykyaikaa
Keidas keskellä asvalttierämaata
Nekala

Ota kantaa ja anna palaa! Klikkaa alapuolella olevaa comments linkkiä ja jätä mielipiteesi kommenttialueelle.Voit lähettää jutun myös kaverillesi klikkaamalla kirjekuoren kuvaketta.15Kommenttisi:

At 10:49 ap., Anonymous K. said...

Mahtava idea. Tonttien pitäisi olla niin suuria, että niille mahtuu pieni mökki, kasvihuone, muutama marjapensas, muutama omenapuu ja jonkin verran avomaata perunaa, porkkanaa, salaattia ja sipulia varten.

 
At 6:14 ip., Anonymous Anonyymi said...

Vanhaempani ovat kertoneet, että isoisälläni oli joskus 1940-50 luvulla palsta Rytilaaksossa, Siellä oli juuri nuo mökki ja kasvihuone ja avomaapenkit ja mehiläisiä.
Vanhempieni mukaan se oli taivaallisen ihana paikka.

 
At 3:22 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ajatus siirtolapuutarhasta on todella hieno. Kuka ottaa yhteyttä kaupunkiin ja kuka kutsuu siirtolapuutarayhdistyksen perustavan kokouksen koolle ja kuka ryhtyy asiaa ajamaan?

 
At 5:25 ip., Anonymous Viherpeukalo said...

Jos Vanhan Vaasan kanaali ruopattaisiin niin sen rannalle saisi Suomen upeimman siirtolapuutarhan. Ei muuta kuin toimaeksi!

 
At 10:55 ip., Anonymous Oikkeliina said...

Mahtava idea ! Olen valmis lähtemään hankkeeseen mukaan täältä itäisestä kaupunginosasta. Alkulan tilalla olen viljellyt palstaa, mutta siirtolapuutarha on tavoittelemisen arvoinen umelmani.

 
At 2:32 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onko tämä asia edennyt mihinkään? Tämän vuoden kesäksi voi olla vaikea ehtiä järjestää mitään konkreettista, mutta nyt jos aletaan, voitaisiin ensi vuonna päästä alueen raivaamiseen asti. On ihan selvä puute, ettei täällä ole - vielä - siirtolapuutarhaa.

 
At 8:09 ap., Anonymous Anonyymi said...

Onko edennyt mihinkään. Asia on nopeasti hoidettavissa jos halua on. Alueella ei ole sukupolvea joka olisi siirtolapuutarhakokemusta. Joku rohkea laittaa alulle ni kyllä takuulla alkaa kasvamaan jos on kaupunkia lähellä (alle 4 km palvelut)

OY Muotoon vaikkapa

 
At 10:03 ap., Anonymous Anonyymi said...

Kiitos mielenkiintoinen blogi

 
At 11:03 ap., Anonymous Anonyymi said...

Hyvä ja tärkeä asia. Hyvä myös, ettei unohdeta, että paikalle pitää päästä julkisilla kulkuneuvoilla, kuten aitoon siirtolapuutarhaideaan kuuluu.Odotellen,milloin päästään tositoimiin!

 
At 9:15 ip., Anonymous Anonyymi said...

Siirtolapuutarha on ollu vuosikaudet mun unelma. Lapsuudessa 70-luvulla vierailin Kokkolassa eräässä pikkuisessa siirtolapuutarhan mökissä ja se oli ihaninta mitä olla voi. =)

 
At 10:57 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kommentit on kirjoitettu aikoja sitten. Mikähän oon tilanne tänään?

 
At 11:00 ip., Blogger sippan said...

Kauan sitten - mikähän on tilanne?

 
At 10:59 ap., Anonymous Anonyymi said...

loistava idea mä oon heti mukana Vanha Vaasa olisi hyvä paikka muistan vielä jotenkin kun niitä oli rytilaaksossa, Jyväskylässä olen käynyt siirtola puutarhassa oli siisti paikka.

 
At 2:15 ip., Anonymous Anonyymi said...

Niin, mitähän tälle asialle kuuluu? Juttu on kirjoitettu 12 vuotta sitten ja hiljaista on ollut.

 
At 8:31 ip., Anonymous viki said...

uskoisin että innostus olisi suurta ja ei olisi tyhjillänsä .kun vaan vietäis tämä maali asti ja toteutuis .nimimerkillä kiinnostunut

 

Lähetä kommentti

<< Home