Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


keskiviikkona, kesäkuuta 15, 2005

Vanhan-Vaasan kellarit I

Tontti on täynnä yllätyksiä!
Göran Snellman hämmästyi kun maahan ilmeastyi reikä.
Kun Uusikadun ja Runeberginkadun kulmatontilla omakotitalossa asuva Göran Snellman tänä keväänä oli leikkaamassa ruohoa, hän koki elämänsä yllätyksen. Ruohonleikkuri kolahti kiveen ja kun Göran kumartui katsomaan vahingon aiheuttajaa, hän huomasi maassa kaksi kivenmurikkaa ja hetkeä myöhemmin oudonnäköisen pyöreähkön kiven. Kun Snellman väänsi kiveä rautakangella, se nousi maasta ja maassa oli reikä.

-Kokeilin reikää rautakangella ja se painui kuin tyhjää ainakin 1,5 metrin syvyyteen ja kivi joka nousi maasta muistuttaa kovasti kirjoista näkemääni holvin napakiveä, sanoo Snellman.

Nyt aukko on täytetty ja maan alla oleva kellari odottaa jatkotoimia, Tontilla on myös toinen kellari ja mahdollisesti vielä kolmaskin kellari.

-Aivan Uusikadun ja Runeberginkadun kulman kärjessä on selvä painuma, jonka asiantuntijat yleensä tunnistavat kellarin tai haudan painumaksi. Naapuri Fredrik Holm on sitä mieltä, että siellä on kellari. Toinen painuma on melko keskellä tonttia, sanoo Snellman.

Löytöjä

Mitään suuria löytöjä ei Göran Snellman ole tontillaan tehnyt.

-Ellei sitten löydöksi lasketa naapurin metallipaljastimen löytämää esinettä, joka vaikuttaa Göran Snellmanin mielestä matkaleimaisimelta. Kysymyksessä on n 9 senttiä x 4 mill imetriä oleva metallilaatta, jossa on kohokirjaimet.Todennäköisempää kuin matkaleimaisin, on kirjapainon ns. valurivi. Kuumavalu oli käytössä kirjapainoissa vielä 60-70 lukujen vaihteessa, joten metallilaattaa sataa olla hyvinkin peräisin nykyajalta. Tekstirivillä on nimi Kaarlo Puntanen, jos joku sattuisi tietämään.

Lasareetti

Olisi outoa jos tontilla ei olisi kellareita, sillä tontilla sijaitsi Vanhan Vaasan sairaala eli lasareetti. Snellman on kerännyt mittavan määrän dokumentteja sairaalasta ja niiden perustella voidaan tehdä johtopäätöksi.

Snellman on tänä keväänä kypsynyt päätökseen, että kellarit täytyy tutkia. Asiaa auttaa että myös naapuristossa asuvat Kuntsit ovat päättäneet tukia oman tonttinsa toisen kellarin.

Snellmanin tomntilla olevat mahdolliset kellarit eivät jää vielä tähän. Hiukan eteenpäin kohdasta, minne Vanhan Vaasan sairaalan päätyseinä on päättynyt o myös painauma – siis mahdollisesti kellari.

Göran Snellman sanoo ajatelleensa kovin vähän mahdollisia kellareita ja vielä vähemmän sitä, mitä niissä saattaa olla. Näin lienee parasta ollakin ettei tule pettymyksiä. Naapuritonttien kokemukset osoittavat, että kellarit jos niitä löytyy, ovat romahtaneet ja ainoa löytö on tiilimurskan sekainen hiekka.

Mutta on Vanhassa-Vaasassa niitäkin, jotka eivät ole hiiskuneet tontillaan olevista kellareista kenellekään, eivätkä hiisku.

17Kommenttisi:

At 9:54 ap., Anonymous Anonyymi said...

Pelle Pelottoman innolla esitän seuraavan idean: Jos Vanhan-Vaasan kellarit ovat riittävän isoja, niin kellareiden omistajat voisivat perustaa kellareihinsa viinitupia tai pieniä kokoustiloja. joita vuokraavat.

Muuten olen sitä mieltä, että koko Vanha Vaasa on täysin hyödyntämättä turistin kannalta.

 
At 6:22 ip., Anonymous Topi said...

Todella kiinnostava juttu. Vanhan Vaasan kellarit lienevät pääosin tutkimatta juur sen vuoksi, että asukkaat eivät halua vieraita pihoileen tonkimaan.

Oikea ratkaisu on varmasti maatutka, jonka kustannuksiin voi osallistua useampi tontinomistaja yhdessä. Kaivelin Googlella tietoja maatutkasta ja löysin mm tällaisen hakusanalla maatutka
Tietoja maatutkasta

 
At 6:47 ip., Anonymous Vanhis said...

Aivan yhtä kiinnostava on kysymys siitä, mitä kaikkea ihmiset ovat tonteiltaan löytäneet.
Museoihmisten kanssa voisi varmasti sopia vaikka jonkinlaisen näyttelyn rakentamisesta ilman, että tarvitsee pelätä esineiden menettämistä.

 
At 7:09 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kannattaa käydä myös täällä:

Museovirasto

 
At 8:32 ip., Anonymous Anonyymi said...

Pelkoa voi myöskin aiheuttaa se että museovirasto melko varmasti kieltää sen jälkeen kaiken rakentamisen ja muuntamisen tontilla. Eikös museovirasto vaadi uuteen kunnolliseen elokuvateatteriinkin (Wasa Palats) jossa mahtuu jopa istumaan takaisin vanhanaikaiset puiset penkit jonka jälkeen teatteri suojettaisiin koska kukaan semmoisilla penkeillä voi istua paria tuntia putkeen. (Meni taas ohi aiheen ja kunnolla...)

 
At 11:21 ip., Anonymous Anonyymi said...

Maatutkasta puheenollen... Onko Korsholman vallien maatutkailusta kuulunut mitään tuloksia ? Oikein lehdessä oli parisen vuotta sitten aiheesta juttua, mutta sen jälkeen hiljaisuus.

 
At 7:09 ap., Anonymous Anonyymi said...

Kyllä ne tulokset jossakin on. Kysy Pohjanmaan museosta.

 
At 7:27 ap., Anonymous Harrastaja argeologi said...

Tiedän useita perheitä, joilla on löytöjä tonteiltaan. Nämä "löydöt" ovat kolikoita, hakoja, saranoita, keksejä, viikatteita, sirppejä yms. tavaraam jota museot ovat pullollaan ja joita ainoakaan museo ei kaipaa lisää.

Ymmärtäkää nyt, että kysymys on palon jälkeen tuhkasta löytyneistä esineistä. Älkää sekoittako näitä muinaismuistoihin, jotka ovat aivan eri asia.

"Harrastaja argeologi!

 
At 10:15 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tuskinpa valleilta mitään erikoista löytyy, koska sieltä on viety maata muistaakseni noin 1/3 pois "uuden" Vaasan rakentamisen yhteydessä. Tästä madaltamisesta löytyy faktaa kirjastosta. Kirjan nimi on jo päässyt unohtumaan, mutta etsivä löytää kun vain viitsii kahlata historia aiheisia kirjoja läpi.

 
At 9:37 ap., Anonymous Anonyymi said...

Korsholman vallin maatutka- ja kairaustuloksen tulkinta on kesken. Turun yliopiston maaperägeologian laitoksella valmistuuu opinnäyte, jossa tulokset julkaistaan kuluvan vuoden lopulla.

 
At 9:21 ap., Anonymous Anonyymi said...

Vaasan kaupungin tekninen virasto on vuonna 1988 painokairannut kirkonraunion ympäri toistakymmentä reikää maaperäselvitystä varten eikä näissä kairauksissa havaittu tunneleita.

 
At 10:16 ip., Anonymous Anonyymi said...

no toi viinikellari ja kokoustila ehdotus oli ihan perseestä... perusta vittu itte saatana!!!!!!!

 
At 10:18 ip., Anonymous Anonyymi said...

no toi viinikellarit ja kokoustilat ehdotus oli ihan perseestä...perusta vittu itte saatana!!!!

 
At 1:22 ip., Anonymous Anonyymi said...

oi hyvät ihmiset, kyllä se nyt vaan on niin että kaikki Suomesta löytyvät muinaismuistot ( artefaktit, rakennelmat ym.ym.) kuuluvat Suomen valtiolle, tässä tapauksessa museovirastolle... löydöistä on mahdollista saada kyllä korvaus (sekin muinaismuistolain puitteissa museoviraston määriteltävissä). Eli löydöistä kertomatta jättäminen ja omaehtoinen kaivelu on periaatteessa lain vastaista, ja ihan ymmärrettävistä syistä: taitamaton kaivelu saattaa vahingoittaa sekä esineitä että paikan stratigrafiaa ja niin muodoin vaikeuttaa löydösten sijoittamista kontekstiin. On meidän kaikkien yhteinen etu että ammattilaiset hoitavat tämänkin kaltaiset asiat, meidän yhteinen historiammehan tässäkin on kyseessä!

 
At 1:28 ip., Anonymous Anonyymi said...

Oikea sana taitaa kyllä olla arkeologi... kreikkalaista peruahan se on, tarkoittaa jotakuinkin `muinaista tietoa`...

 
At 11:53 ip., Anonymous Anonyymi said...

Itse löysin nuorena poikana Vanhasta Vaasasta muumion. Poltin kuitenkin nuotiolla tämän, koska en halunnut kertoa löydöstäni.
Siellä se makasi kirkonpuistossa puunjuurella.

 
At 4:26 ip., Anonymous Anonyymi said...

Olempa kuullu legendan pojasta, joka löysi 3 kultarahaa tuohikotelosta joskus, ilmoitti museovirastolle löydöstään, museovirasto kiitti ja otti pois. Jäi löytäjä nuolemaan näppejään, eikä kolikot tuohisine koteloineen ole tähänpäivään mennessä olleet ikinä esillä.

 

Lähetä kommentti

<< Home