Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


torstaina, kesäkuuta 16, 2005

Vanhan-Vaasan Tunnelit I

Mitään tunneleita ei Vanhassa Vaasassa ole
Tarinat Vanhan-Vaasan tunneleista perustuvat lasten kertomuksiin, sanoo alueargeologi Pentti Risla.
Useimmat vaasalaiset ovat tavanneet kanssakulkijoita, jotka ovat kertoneet käyneensä Vanhan Vaasan tunneleissa. Useimmissa tapauksissa kysymys on raunioiden alla olevasta kellarikäytävästä tai Mustasaaren kirkosta länteen johtavasta viemäritunnelista.

Maakunta-argeologi Pentti Risla suhtautuu legendaan Vanhan Vaasan tunnelista kovin nihkeästi.

-En tiedä tunneleista mitään konkreettista. Mustasaaren kirkosta lähtee viemäritunneli, joka johtaa noin 100 metriä länteen ja loppuu sitten. Se on ainoa tunneli, josta minulla on tietoa.

Rislan mukaan kaikilla paikkakunnlla, missä on vanha kirkko ja hallintorakennus tai linna, tunnetaan tarina tunneleista. Näin myös Vanhassa Vaasasa. Risla kaataa kylmää vettä kaikkien tunneli-intoilijoiden niskaan.

-Vaasan Sähkö ja Vaasan vesilaitos ovat moneen kertaan kaivaneet kaikki kirkon raunioita ja nykyistä Mustasaaren kirkkoa ympäröivät kadut auki. Jos jotain tunneleita olisi, niin ne olisivat varmasti löytyneet.

Muitakin perusteita löytyy. Vanhat linnanvallit ovat moreenia ja vallien ja nykyisen kirkon välinen alue oli 1600 luvulla vesijättömaata tai jopa veden peitossa. On mahdotonta ajatella että tällaiselle alueelle olisi rakennettu tunneleita.

-Kysymys on ns. ”Öjbergetin rengas-ilmiöstä”. Joku aina tietää, että Öjbergetillä on kiveen kiinnitettynä metallirengas korkealla mäellä, mutta kun sitä lähdetään etsimään, sitä ei koskaan löydy.

Aseidenkätkentä
Toisen vanhavaasalaisen legenda mukaan kirkonraunioiden alla olevaan
tunneliin kätkettiin aseita ns. aseidenkätkentäaikana.

-Se on teoreettisesti täysin mahdollista. En ole törmännyt tarinaan, mutta on selvää että aseita kätkettiin hyvään piiloon paikkoihin, mistä ne olisivat tarpeen vaatiessa helppo ottaa esiin. Miksi ei siis Vanhan-Vasan kirkon raunioiden kellareihin.

Risla ei halua tämän jälkeen osallistua kansalaiskeskusteluun Vanhan Vaasan tunneista siitäkään huolimatta, että keskuudessamme on lukusia ihmisiä, jotka sanovat käyneensä kyseisissä tunneleissa.

-Jos esimerkiksi lapsi on laskeutunut 50- tai 60 luvuilla kirkon alle ja edennyt muutaman metrin kellarikäytävää, hänestä on saattanut helposti tuntua siltä, että edetty matka on pitkäkin, vaikka todellisuudessa matka oli vain muutaman metrin mittainen, kuittaa Risla.

Sen sijaan vielä löytymättömien kellareiden olemassa olon Risla myöntää.

Lähetä ”tunneleista” jotain tietävälle ystävällesi tieto tästä jutusta. Klikkaa alapuolella olevaan kirjeen kuvaketta ja täytä tekstikentät.

9Kommenttisi:

At 7:20 ap., Anonymous Anonyymi said...

Pystyn vaikka heti nimeämään kymmenen vaasalaista, jotka ovat vaikka käsi Raamatulla valmiit vannomaan, että ovat käyneet Vanhan-Vaasan tunneleissa.

 
At 10:44 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tottahan Vanhassa Vaasassa on tunneleita. Tämän tietävät kaikki siellä esim. 50-luvulla lapsena tunneleita pitkin kulkeneet. Tunnelien sisäänkulkureitit on sittemmin suljettu joskus 60- tai 70-luvulla, ja nyt tunneleista ollaan hiiren hiljaa, kun kenelläkään ei ole varaa laittaa niitä kuntoon ja toisaalta halutaan pitää lapset pois vaarallisista paikoista, mitä osittain huonokuntoiseksi päästetyt tunnelit tietenkin ovatkin.

 
At 11:40 ap., Anonymous Besse R. Wisser said...

En oikein jaksa uskoa tuollaiseen "salaliittoteoriaan". Jos tutkija sanoo, että tunneleita ei ole ja perustelee sen hyvin, niin aivan pakko on uskoa.

Teoria siitä, että kysymys on lasten jutuista tuntuu kovin houkuttelevalta.

 
At 12:10 ip., Anonymous Jyke said...

Jospa ne on suljettu juuri siksi, että ne ovat vielä asekätkijöiden jäljiltä.

 
At 12:37 ip., Anonymous Pirut mielessä said...

Juuri tällä tavoin urbaanit legendat syntyvät ja leviävät.
Mahdolliset tunnelit tutkitaan maatutkalla, kairauksilla ja vertaamalla tietoja Vanhan Vaasan aikuisiin palovakuuatusasiakirjoihin ja niiden perusteella piirrettyihin karttoihin ja Vaasan Sähkön ja vaesilaitoksen karttoihin ja ihmisten arkipäiväisiin havaintoihin.
Näitä vertaamalla ja analysoimalla syntyy loppuutulos tunneleista.
Ja se on, että...

 
At 3:15 ip., Anonymous V.M said...

Ei tarvi olla pirullinen. Tunneleista on niin paljon tarinoita, että jotain täytyy olla.

 
At 5:56 ip., Anonymous Kiinnostunut said...

Jääkö yksityisen tontilla olevien mahdollisten kellareiden tutkiminen heidän itsensä maksettavaksi vai onko tutkimuksiin mahdollista saada avustuksia, ja jos, niinmistä?

 
At 1:51 ip., Anonymous Anonyymi said...

minoon ollu noissa tunneleissä lapsena 70-80 luvun aikoina monastikki!!ne on nykyään tukittu nottei sinne pääse!silloin ei ainakan aseita löytynyt sieltä.

 
At 8:23 ap., Anonymous Anonyymi said...

60 luvulla pitkään-jatkuneen sateenjäljiltä oli kirkon perähuoneen lattiaan tullut reikä, jota pitkin poikasena pääsimme tai pääsin käymään tiiliholvi huoneessa jossa oli selvästi käytävän pää muurattu tiileillä kiinni, viikon kuluttua oli latireikä kiinni ja nykyisin siinä on jopa metallinen lukittu luukku ;)

 

Lähetä kommentti

<< Home