Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2005

Aurenin talo

Legendat ovat legendoja
Vesiylioikeuden tyhjäksi jäänyt arvokiinteistö ei kiinnosta Vaasan kaupunkia Yksi vanhimmista Vanhaa Vaasaa koskevista legendoista kertoo, että ns. Aurenin kummun alla on täysin kunnossa oleva kellari, jossa on jäljellä kaikki ennen paloa käytössä olleet esineet koskemattomana. Vanhan Vaasan palo alkoi Aurenin talosta 3.8.1852.. Palo tuhosi nopeasti puusta rakennetun kaupungin. Vain pari rakennusta säilyi tuholta. Aurenin talo sijaitsi nykyisen ns. Falanderin kellarin eli Vanhan Vaasan museon viereisellä tontilla. Tontilla on nykyään muistolaatta sekä Edvin Hevonkosken valmistama taideteosryhmä.

Maakunta-argeologi Pentti Risla tuntee hyvin tarinan.

-Kaivoimme vuonna 1998 Aurenin tontille kaksi koeojaa ja yhden koekuopan. Tuloksena oli tasattu maakerros, joka oli täynnä tiiltä ja tuhkaa. Kun mitään ei löytynyt kuopan pohjaan kairattiin metrin kairalla. Mitään ei löytynyt.

-Tämän jälkeen koko tontti tutkittiin metrin välein yhden metrin syvyydeltä kairalla. Nytkään ei löytynyt mitään, sanoo Risla.

Rislan mukaan on hyvin pieni hypoteettinen mahdollisuus, että oletettu kellari olisi kapseloitunut syvälle maakerroksiin. Sen löytyminemiseen tarvittaisiin kuitenkin maatutka, joka maksaa ja tulos ei todennäköisesti muutu miksikään..

Yksi kellari löytyi
Risla muistaa että kairausta edeltäneenä vuonna 1997 Aurenin tontin edessä oli mukulakivikatu, jonka alta kaivauksissa löytyi romahtanut kellari. Kellari oli uusi löytö jota ei ollut palovakuutusasiakirjoissa ja joka oli täytetty hiekalla. Sieltäkään ei löytynyt mitään.

Aurenin tonttia ryhdyttiin tutkimaan, koska 1990-luvun lopulla oli ajatuksena että tyhjälle tontille siirrettäisiin Vaasasta vanha puurakennus Vanhan Vaasan museon käyttöön. Rakennus sijaitsi Onkilahdenkadulla ja se oli siiretty sinne aikoinaan Vanhasta Vasasta. Rakennus oli kuitenkin niin huonokuntoinen että ajatuksesta luovuttiin.

Vaasalainen nettisivu on saanut tietoonsa ainakin neljä tutkimatonta kellaria Vanhan Vaasan alueelta. Onko niissä ”aarteita” sitä ei tässä vaiheessa kukaan osaa sanoa.

Jutut kellareista julkaistaan tällä sivulla lähipäivien aikana. Juttusarjassa paljastuu myös totuus Vanhan Vaasan tunneleista.

5Kommenttisi:

At 1:24 ip., Anonymous vanhiuslainen said...

4 tutkimatonta kellaria!? Niissähän voi olla vaikka mitä Turun Aboa Vetuksen tapaan.

 
At 2:32 ip., Anonymous Obscurantti said...

Vanhan Vaasan kellareista ei löydy muuta kuin kaellari. Asukkaat keräsivät kaiken mahdollisen talteen heti palon jälkeen jouduttuaan puille paljaille!

 
At 6:22 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ilonpilaaja
Ovathan vanhat kellarit kiehtova juttu. Niihin voi rakentaa vaikka mitä. Vaasasta esimerkiksi puuttuu kokonaan kellariravintola.

 
At 9:42 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mitäs Gustav Wasa ja Bacchus sitten ovat? Kattoterassejako?

 
At 9:52 ap., Anonymous Smoke said...

Drugs are just bad, you should try to use Herbal Alternatives as a temporary replacement to loose the dependance!

 

Lähetä kommentti

<< Home