Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


torstaina, kesäkuuta 09, 2005

Suvilahden asuntomessut

Näkökantojen sovittelusta syntyy tulos
Ahvensaaren kiviröykkiö on välivarasto. Vaasan ympäristöseuraa närästyttänyt kiviröykkiö Ahvensaaren parkkipaikan liepeessä on tarkoiteettu täyttö maaksi. Röykkiö on välivarasto. Kivet on tuotu Kråklundin Pisaratieltä. Ne tosin odottavat asuntoalueen esirakentamissuunnitelman hyväksymistä.

Kaavoitusarkkitehti Jussi Hallsmaa on tehnyt Suvilahden asuntomessualueen eteen pitkiä päiviä äärimmäisen kireän aikataulun mukaisesti. Hallasmaan mukaan liito-oravat, luonto- ja virkistysarvot tai rakennettuun ympäristöön liittyvät muutkaan arvot eivät voi olla kaavoituksen tai kaupungin kehittämisen esteenä, vaan ne on nähtävä haasteina ja voimavarana rikasta kaupunkiympäristöä kehitettäessä.

Jussi Hallasmaa
Asuntomessut ja Suvilahden lähiöuudistus

Vireillä oleva Kuparisaaren ja Ahvensaaren asemakaavanmuutos on osa Suvilahden lähiöuudistusta, jonka tärkeimpinä tavoitteena on alueen julkisten ja kaupallisten palveluiden turvaaminen sekä alueen elinvoimaisuuden vahvistaminen. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana alueen väkiluku on pudonnut noin 3700 asukkaasta 2500 asukkaaseen, ja kouluikäisten lasten määrä on enää alle kolmannes vuoden 1980 tasosta.

Ikärakenteen vääristymisen ja väkiluvun vähenemisen myötä on alueen haluttavuus asuinpaikkana vähentynyt ja imago pölyttynyt. Tuntuu kuin olisimme unohtaneet, että Suvilahti on Vaasan parhaiten toteutettu lähiö, joka tarjoaa vielä nykyiselläänkin merellisen asuinympäristön ja toimivat lähipalvelut kävelymatkan päässä keskustasta.

Lähiön kehittäminen
Noin puolitoista vuotta sitten järjestetyssä Suvilahden asukasillassa kaupungin virkamiehet ja mukana olleet luottamushenkilöt lupasivat ryhtyä toimiin lähiön kehittämiseksi ja palvelujen turvaamiseksi. Lupauksista on tänä aikana syntynyt Suvilahden asukasyhdistyksen tuella asuntomessuhanke, joka nostaa lähiön kehittämishankkeen valtakunnallisesti merkittävien mediatapahtumien joukkoon.

Pääasiassa Suvilahden koulun meren puoleiselle rantavyöhykkeelle kaavailtua asuntoaluetta ei ole tarkoitus tehdä kuitenkaan asuntomessuja vaan nykyisiä ja uusia suvilahtelaisia varten. Asuntomessut on alueen toteutuksen ja Suvilahden kehittämisen kannalta paras ajateltavissa oleva työkalu. Ne tarjoavat poikkeukselliset mahdollisuudet rakennettavien asuntokorttelien sekä puisto- ja virkistysalueiden laadukkaalle ja ekologiselle toteutukselle sekä alueen erityispiirteiden ja luontoarvojen huomioimiselle.

Laaja valmistelu
Alueen kaavoitustyön pohjaksi on laadittu erilliset luonto- ja rakennettavuusselvitykset, joita täydennetään kesän aikana. Tuleva asemakaavanmuutos laaditaan näiden selvitysten pohjalta ja sitä koskevat luonnokset ja virallinen ehdotus on tarkoitus asettaa syksyn aikana julkisesti nähtäville. Alueen asemakaavaa työstetään työryhmässä, jossa on mukana normaalien viranomaistahojen lisäksi asukasyhdistyksen, Suvilahden koulun, alueen huvilanomistajien ja Vaasan ympäristöseuran edustajat. Tällä laajalla osallisuudella pyritään turvaamaan se, että alueen kehittämisessä ja suunnittelussa voidaan parhaalla mahdollisella tavalla huomioida kaikkien osapuolten tarpeet ja näkemykset.

Lopullinen vastuu
Käsitykseni mukaan, liito-oravat, luonto- ja virkistysarvot tai rakennettuun ympäristöön liittyvät muutkaan arvot eivät voi olla kaavoituksen tai kaupungin kehittämisen esteenä, vaan ne on nähtävä haasteina ja voimavarana rikasta kaupunkiympäristöä kehitettäessä. Sekä liito-oravat että ihmiset vaativat asemakaavan oman elinympäristön turvaamiseksi, mutta viimekädessä kaupungin luottamushenkilöiden tehtävänä on arvioida missä määrin erilaiset näkökohdat tulee huomioida kaupunkiympäristöä kehitettäessä.

Juhani Hallasmaa

Väliotsikot toimittajan

33Kommenttisi:

At 7:33 ap., Anonymous Obscurantti said...

Tämän päivän Pohjalaista ja Hallasmaan juttua täällä lukien vakuuttuu, että meillä on poikkeusta lukuun ottamatta vastuulliset virkamiehet ja valtuutetut ja myös asialleen omistautunut ympäristöseura.

Nyt vain täytyisi voida kiihkottomasti sovittaa näkökannat yhteen niin että sekä luonnon että ihmisten etu saadaan sovitettua yhteen.

Olen täysin vakuuttunut siitä, että tämän mekkalan jälkeen syntyy paras mahdollinen asuntomessualue ja paras mahdollinen asuntomessu.

 
At 8:31 ap., Anonymous Anonyymi said...

Toivotaan, että aikataulu pitää. Kireä se on eikä tuollaisia luvattomia kivikasoja saa ilmaantua lisää ärsyttämään!

Hallasmaa:
Sekä liito-oravat että ihmiset vaativat asemakaavan oman elinympäristön turvaamiseksi, mutta viimekädessä kaupungin luottamushenkilöiden tehtävänä on arvioida missä määrin erilaiset näkökohdat tulee huomioida

Tässä on sudenkuoppa johon Mustikkamaata koskeva Ympäristökeskuksen valitus perustui. Valtuustolla oli lievemmät kriteerit esim. liito-oravista kuin lakia valvovalla viranomaisella.

 
At 9:08 ap., Anonymous Anonyymi said...

Suvilahden lähiöuudistustarpeen ymmärrän mutta mitä hyötyä itse Asuntomessuista on? Se ei ole avautunut. Mitä ne maksavat?

 
At 9:39 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tapio Osalan nettisivuille on ilmestynyt kartta, jolla messuja haettiin sekä kuva siitä, miten tuo suunniteltu omakotialue käy yksiin liito-oravan keskeisimmän elinalueen kanssa. Voi vain ihmetellä, mihin nuo omakotitalot nyt laitetaan. Asuntomessut ilman omakotitaloja?

löytyy siis täältä:
http://netti.nic.fi/~tapioo/asuntomessut-liito-oravat.htm

 
At 3:08 ip., Anonymous Anonyymi said...

Täti olisi setä, jos tädillä olisi munat.
Besse R. Wisser

 
At 5:12 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kalevi Kortesmaa tekimuutama vuosi sitten aloitteen Suvilahden rantojen suojelemiseksi ja vastauksena suojeluesitykseen vastattiin m.m näin:

Kaupunkipuistohanke

Kaupunkisuunnittelussa ollaan valmistelemassa uuden rakennuslain mahdollistamaa esitystä kaupunkipuistoksi. Kaupunkipuisto tulisi Vaasassa kattamaan kaupungin kaikki rannat Västervikistä Risöhön. Kaupunkipuistohanke toteutuisi yleiskaavojen, asemakaavojen ja mahdollisten suojelualueiden kautta.


Onko seuraavana vuorossa Suvilahden ranta?

"Kohta entinen Suvilahtelainen"

 
At 5:14 ip., Anonymous Anonyymi said...

Muuttuipa Pohjalaisen juttujen sävy kuin taikaiskusta. Keskusohjausta?

Kyllä kansa tietää....

 
At 5:54 ip., Anonymous Lasse G. said...

>Kaupunkipuisto tulisi Vaasassa kattamaan kaupungin kaikki rannat Västervikistä Risöhön. Kaupunkipuistohanke toteutuisi yleiskaavojen, asemakaavojen ja mahdollisten suojelualueiden kautta.

Tämäpä mielenkiintoista. Minne hanke on kadonnut? Ajatus on upea.
Toinen kadonnut hanke on Keskustaa ympäröivä puistorengas. Tai ehkä se oli vain visio?

Minne on kadonnut Jorma Panun suunnitelmat Sundominlahdesta jonkinlaisena Pohjolan Venetsiana.

Älyttömältäkin tuntuva visio kannattaa nyt kaivaa esille kun keskustelu käy kuumana. Ymmärtääkseni tätä keskustelua seuraa nyt jopa päättäjät.

 
At 6:17 ip., Anonymous Anonyymi said...

Minäkin huomasin, että Pohjalaisen jutut asuntomessuista olivat tänään paljon asiallisemmat kuin eilen.

 
At 6:52 ip., Anonymous J.K said...

Hienoa että joku on tällaisen sivuston perustanut ja sitä ylläpitää. Keskustelu vain voisi olla hieman laadukkaaampaa. Kukaan ei ole ainakaan vielä kommentoinut Pohjalaisessa tänään 9.6 ollutta juattua,missä todetaan:
"Vaasan tekninen lautakunta hyväksyi keskiviikkona (eilen) yksimielisesti Suvilahden asuntomessualueen esirakentamisssuunnitelman.

Suunnitelma pannaan julkisesti nähtäville ja siutä varten haetaan kaupunginhallitukset suunnittelujaostolta maisematyölupa."

Päätös oli yksimielinen. Asiaat ovat siis hyvässä hoidossa.

 
At 10:52 ip., Anonymous Anonyymi said...

Niin, Tela olisi jo kaksi viikkoa sitten, ilman asiaan puuttumista päättänyt:
" 2. antaa katu- ja vihertoimelle luvan aloittaa työt alueella sen jälkeen kun asuntomessutoimikunta on hyväksynyt suunnitelman."
Tätä on Pohjalainen laatujournalismi. Asia voidaan kertoa "sopivin osin", silti suoraan valehtelematta. Asiat ovat "hoidossa".
On hyvä olla mediakriittinen. Jutun kirjoitaa toimittaja ja hänellä on esimies, ja esimeihellä on...

 
At 11:02 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kusetetaanko meitä? Yrittäks ne kostaa piikille lihassa? T.O väittää sivuillaan että Pohjalaisen oravat rauhaan jättävä kartta on lehden laatima eikä perustu todellisuuteen. Siitähän tosian sai sen käsityksen kuin homma olisi hanskassa ja omakotitalotkin tulisi vissiin oravattomalle merelle! Pitääkö tilata Michael Moore paikalle?

 
At 11:19 ip., Anonymous Anonyymi said...

Hei "Vaasalaisnen"!

Laitapa sellainen keskusteluketju missä saa kommentoida median juttuja.

Varsinkin me journalistit voisimme joksus yrittää selitellä juttujen tavoitteita. Jutut eivät ole pelkkää uutisointia. Median kanta voi tulla esiin muuallakin kuin pääkirjoituksessa. Hyvässä lykyssä voisimme saada opettavaisia tietoja "taustaohjauksesta"... Tämä opettaisi ihmisiä hieman analysoimaan juttujamme ja olemaan edes hieman mediakriittinen.

Aloittakamme Mediakritiikki-osiomme taustojen selvityksellä: Keitä istuu paikallislehteä julkaisevan yhtiön päättävässä elimessä?

 
At 11:23 ip., Anonymous Anonyymi said...

Eikös se Petäjä (vai mikä puu se olikaan) ollutkin kova toimittajien pompottaja ja "sohvallaistuttaja"?

 
At 11:37 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ihmettelin päivän Messusivustossa sen osion tarkoitusta missä selvitettiin Osalan suhtautumista Jäähallin laajentamiskaavaan. Torikahviloissa väitetty vuosia Osalan jarruttaneen jäähallin valmistumista liito-oravien takia. Nyt väitettiin että hän unohti silloin liito-oravat. Oliko todellinen tarkoitus kyseenalaistaa koko mies? Ohjausta?

 
At 11:38 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mikä on tämän sivuston kävijämäärä?

 
At 11:42 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onhan tuolla laskuri mutta mikä on päiväkäyntimäärä ja kuinka se on kehittynyt?
Koska "kaikkien tuntema" "vaasalainen" tulee kaapista?
Hyvä idea tuo MEDIAKRITIIKKI -juttu+viestiketju. Kannatan.

 
At 12:39 ap., Anonymous Anonyymi said...

Kuparisaaren liito-oravat ovat urbanisoituneet. Pohjalaisen julkaisemassa manipulatiivisessa kartassa liito-oravat asustavat puuttomassa Ostoskeksuksessa!
Pesätkin ovat siirtyneet raportissa esitetyista paikosita ja messualue on kokonaan pois Kuparisaaren metsästä!

No, onhan niitä historiallisista Neukkulan ryhmäkuvista kadonnut kirjojen myöhemmissä painoksissa likvidoituja tyyppejä.
Kartan mukaan Koulu ja kerrostalo puretaan ja tehdään sinne messutaloja - no silloinhan ei tosiaan tarvitse mennä liito-oravametsään (eikä mutaan rakentaa).

(tyyliin kuuluu, että jossain pienellä kerrotaan myöhemmin että oli vähän epätarkkuuksia kartassa, atk-järjestelmissä tms. - tuskin totuutta kuitenkaan kerrotaan uudella kartalla -jokuhan voisi pian huolestua!)

Uskokaamme kuitenkin kaikkeen mitä meille kerrotaan!

 
At 12:54 ap., Anonymous Anonyymi said...

Liito-orava on jumala. Kaikki siitä puhuu vaikka kukaan ei ole nähnyt.

(Onks koko eläin Greenbeac'in salajuoni? Eihän Auswichiäkään ei ole ollut oikeasti)

 
At 7:09 ap., Blogger Vaasalainen said...

Sivun kävijämäärä tällä hetkellä on keskimäärin 250 vierasta viikon jokaisena päivänä. Kävijämäärän pitää skaalata siihen, että kysymyksessä on vaasalainen kaupunkiblogi.

Lokitiedostojen mukaan sivustolla on jo melko vakituinen käyttäjäkunta.

Vaasan asukasmäärän ja kielisuhteet huomioiden tälläinen sivusto voi päästä korkeintaan 400-500 kävijää vuorokaudessa, joten tässä mielessä tulos on varsin tyydyttävä kun ottaa huomioon, että sivusto on perustettu 1.2.2005.

Nimimerkki vaasalainen ei varsinaisesti ole kaapissa. Esiinnyn omalla nimelläni kaikille, joita haastattelen tai joita lähestyn meilillä.

Kysymys on oikeastaan vain siitä, että en piittaa henkilökohtaisesta julkisuudesta. Minulla ei ole tarkoitus pyrkiä kaupunginvaltuustoon, en ole myöskään minkään puolueen, uskonnollisen yhteisön tms. jäsen.

Minulle riittää, että olen vaasalainen.

Tämän sivun ylläpitäminen on harrastus, joka maksaa, mutta mistä kukaan ei maksa.

Toistaiseksi on poweria riittänyt.

Sivusto kasvaa tällä hetkellä "orgaanisesti" muutaman uuden käyttäjän voimalla vuorokaudessa. Tämän, niinkuin kaikkien blogien, ongelmana on tunnettuus.
Koska mediat eivät tiedä tämän sivun olemassaolosta, tieto leviää vain ihmiseltä ihmiselle.
vaasalainen

 
At 7:16 ap., Blogger Vaasalainen said...

Hieman vierastan "mediakriittisen" ketjun avaamista, koska se kohdistuisi pääasiassa Pohjalaiseen mutta myös Radio Vaasaan ja Radio Pohjanmaahan.

Pohjalaisen alaisuudessa on TOSI-liitteen foorumi, minne tällaisen mediakriittisen ketjun perustaminen lienee mahdollista. Osoite on; http://www.tosi.fi.

Tämän sivuston filosofiana, on antaa tilaa ja arvostaa aivan tavallista vaasalaista.

Hedelmällinen dialogi on sellaista, että se johtaa johonkin. Pelkkä räksyttäminen johtaa aina päinvastaiseen tulokseen, mikä on tarkoitus.

 
At 8:17 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tuo on melko hyvä eli 250x7pv=1vkox4vk=1kk=7000. Kun lukumäärä vielä tuosta kasvaa alkaa sivullasi olla jo yhteiskunnallista merkitystä ja saat varautua selkään taputtelijoihin.

 
At 10:48 ap., Anonymous Anonyymi said...

Kyllähän mediakritiikki kohdistuisi vähintään yhtä voimakkaasti Vbl:iin joka aloitti Thölixin kauden jälkeen rajoittaa yleisönosastossaan mielipiteitä. Kyllä sielläkin toimituksellisessa tekstissä - ja juttujen näkökulmissa - esiintyy "ohjausta".
Eihän tämä saitti yhden (mediakriittisen)viestiketjun -joka ajan myötä painuisi aika "alas" - miksikään räksyttäjäksi leimautuisi.Siitä voisi tulla vähän sellainen toimittajien ja propagandistien oma juttu, jossa tehdä vähän "paljastuksia" ja spelkulaatiotita. Ovathan ammattitaitoiset journalistit aina käärmeissään työnantajan "ohjauksesta".)
Toivottvasti tämä saitti ei lähde päättäjien p-nuolijaksi, josta pari viimeaikasta juttua antoi viitteitä. Onhan se toki kiva varmaan "miellyttää" valtaapitäviä...

 
At 11:15 ap., Anonymous Anonyymi said...

Noudatin "vaasalaisen" redirect-komentoa ja aloitin ketjun kilpailevalla foorumilla.

Toivottvasti se epäonnistuu tai sensuroidaan ja "vaasalainen" tulee suopeammaksi -ajatellen myös oman saittinsa kävijämääriä.

Sieltä se löytyy TOSI -foorumin "Yleistä avautumista" alta tai suoraan tästä linkistä:

http://www.tosi.fi/tosiforum/index.php?mode=1&kat=38

 
At 1:46 ip., Anonymous Seija said...

Hei!

Minulla oli ulkopaikkakuntalainen vieras juuri kylässä ja hän kauhisteli sitä, että Vaasassa halutaan pilata se, mikä hänen mielestään (siis ulkopaikkakuntalaisen silmin!) on parasta Vaasassa: upeat rantatiet ja rakentamattomat rannat, jotka ovat kaikkien käytössä. Hän kehui Vaasaa ihanan vehreänä kaupunkina ja sanoi, että juuri tämä on se Vaasan vetovoimatekijä.

Omasta mielestäni asuntomessujen peruuntuminen ei pilaisi Vaasan imagoa vaan pikemminkin kasvattaisi sitä: Vaasa tulisi esiin kaupunkina, jossa luonto on tärkeä asia ja sitä halutaan täällä vaalia. Ja onhan se todella hienoa, että meillä viihtyvät täällä myös liito-oravat! :-)

 
At 1:49 ip., Anonymous Seija said...

Miksi kaupunkipuisto idea on haudattu? Se olisi hieno asia Vaasallemme!

 
At 2:08 ip., Blogger Vaasalainen said...

Puheenvuoron tarjoaminen myös syytetyille osapuolille - luottamusmiehelle ja virkamiehelle ei ole p-nuolemista. Sitä kutsutaan journalismiksi.

 
At 12:39 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tulin komennusmatkalta ja naapuri kertoi kuumasta aiheesta ja tästä sivustosat. Mienekiintoista mutta järkyttävää. Teen pitkiä työkomennuksia ja ensimmäinen mitä teen Vaasaan palattuani on lähteä kävelylle täältä Suvilahdesta Myllylle ja sieltä keskustaan.

Keskusta alkaa viimenkin muistuttaa euroopplaista sivistyskaupunkia. HYVÄ. MUTTA alkaako yhteisen rantamme nakertaminen nyt juuri Kuparisaaresta?

Pitääkö jatkossa saapua kotiin sydän kurkussa mitä taas ollaan kehityksen nimissä suunniteltu? Jo kolmekymmnetä vuotta vaasalastuneena olin ymmärtänyt että kaikkien yhteinen kaupunginranta oli itsestäänselvyys.

Muutaman onnekkaan omakotiasujan takia siis tuhotaan luonnollinen ranta? Onko tontit jo jaettu? Sikamaista. Olen niin vähän maassa ja laspetkin jo maailmalla että on avain sama missä asun. Heti kun metsää alkaa kaatua rantaraitilta alan katsella uutta kotia muualta.

Suvilahti on ollut hyvä paikka asua.

 
At 8:56 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kuntalehdessä oli hieman asiaan liittyen:

Väkeä yritetään houkutella Vaasaan mm. merenläheisellä asumisella. Rantarakentamisen valmisteluun on varattu rahaa 100 000 euroa.

Eli kai rantarakentamisesta on olemassa jo jotain päätöksiä?

 
At 3:08 ap., Anonymous Anonyymi said...

Valtuuston pöytäkirjoista ei Asuntomessuista löytynyt mitään. Kuka tuon Asuntomessupäätöksen on oikein tehnyt? Päättääkö joku muu instanssi kuin valtuusto nois suurista rahanmenoista?

Eräs yleensä asioista perillä oleva sanoi että messujen välittömien kustannuksien Vaasalle on n. 3 M€. Lisäksi tulee paljon muuta epäsuoraa kustannusta.

Tuo 100 000 € taitaa olla vain se esirakennuskustannus kun alkavat sitä painopengertä rakentaan (tai ovat jo aloittaneet kun katsoo sitä läjää Ahvensaaressa).

 
At 3:16 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tämähän on outoa. Messuja puuhastelaan mutta valtuustolle ei ole asiasta puhuttu mitään. Kukahan viulut maksaa?

http://www1.vaasa.fi/ktweb/ - osoitteesta löytyy pöytäkirjat ja tosiaan- vain kaupunginhallitus on asiaa käsitellyt!

Onkohan tämä sitä priorisointia? (Ai niin lääkäreiden palkoista säästyy huikeat summat - niillä varmaan messut rahoitetaan)

 
At 4:31 ap., Anonymous Anonyymi said...

Conceive a note Our Risqu‚ Prices at www.Pharmashack.com, The Unrivalled [b][url=http://www.pharmashack.com]Online Dispensary [/url][/b] To [url=http://www.pharmashack.com]Buy Viagra[/url] Online ! You Can also Chance Countless Deals When You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/cialis.html]Buy Cialis[/url] and When You You [url=http://www.pharmashack.com/en/item/levitra.html]Buy Levitra[/url] Online. We Also Carry a Noted Generic [url=http://www.pharmashack.com/en/item/phentermine.html]Phentermine[/url] On account of Your Regimen ! We Confer up Upright maker [url=http://www.pharmashack.com/en/item/viagra.html]Viagra[/url] and Also [url=http://www.pharmashack.com/en/item/generic_viagra.html]Generic Viagra[/url] !

 
At 4:23 ip., Anonymous Anonyymi said...

It isn't hard at all to start making money online in the hush-hush world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat cpa methods[/URL], It's not a big surprise if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses little-known or little-understood methods to generate an income online.

 

Lähetä kommentti

<< Home