Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


maanantaina, maaliskuuta 28, 2005

Nälkä

Rakastetuin vaasalainen opettaja

Vateeni, Koppelo, Vektori – monet opettajat ovat saaneet osuvan köllinimen. Vaasalaisten opettajien joukossa on kuitenkin yksi ylitse muiden. Hän on Nälk eli kuvaamataidon opettaja ”Tanu” Tauno Manninen. Nälkä oli eläessään kaupungin rakastetuin pedagogi.

Nälkätaiteilija
Vaasalainen muistihirmu, Olavi Oksanen, muistelee Nälkää Vaasan Lyseon muistelmateoksessa ”Oi niitä aikoja” näin:
”Piirustuksenopettaja Tauno Manninen siirtyi eteläisimmiltä leveysasteilta Vaasan levyesasteelle vuonna 1934. Aluksi hän toimi kaksi vuotta Vaasan suomalaisen lyseon virkaatoimittavana piirustuksen ja kaunokirjoituksen opettajana sekä vuodesta 1936 viran vakinaisena haltijana vuoteen 1952, jonka jälkeen hän oli vastaavassa virassa Vaasan tyttölyseossa eläkkeelle siirtymiseensä vuoteen 1972 saakka.”

Päivätyönsä lisäksi Tanu ehti toimia useiden teattereiden, mm. Vaasan Työväenteatterin lavastajana ja Vaasan työväenopiston piirustuksen opettajana. Tämän lisäksi Tanu Manninen kuvitti mm- vaasalaisia joululehtiä ja muita tilapäisjulkaisuja.

Nälkä
Tanu oli ulkoiselta olemukseltaan pieni, jopa hintelä ja hänellä oli kuoppaiset kasvonpiirteet. Ilmeisesti juuri tästä syystä hän sai jo alkuaikoina haukkumanimen ”Nälkätaiteilija”, joka sitten aikojen saatossa liudentui Näläksi. Alun perin ilkeilyksi tarkoitettu nimi muuttui kunnianimeksi. Nälän vaimo, joka oli myös opettaja, kantoi tietysti korkonimeä Jano.

En enää tarkkaan muista milloin opin tuntemaan Tauno Jaakko Jalmari Mannisen, mutta arvelen sen tapahtuneen joskus 1960-luvun viimeisinä vuosina, jolloin hän oli vielä opettajan toimessaan. Tuttavuutemme kesti aina hänen kuolemaansa saakka. Meistä tuli ns. ”hyvänpäivän tuttuja”. Aina kun tapasimme, oli seurauksena pitkä keskustelutuokio, jopa vielä silloinkin kun Tanu ei enää jaksanut kunnolla kävellä, vaan oli liikkeellä polkupyöräänsä taluttaen. En tiedä on havainto oikea, mutta en nähnyt hänen koskaan ajavan polkupyörällä. Ehkä polkupyörä vastasi muiden rullaattoria.

Miltei jokainen keskustelumme koski vaasalaisuutta ja Vaasan historiaa nähtynä vaasalaisen taiteilijan silmin. Tanulla oli fantastinen muisti ja hän kertoili mielellään anekdootteja, joskus jopa pikkuhävyttömiä, vaasalaisen taiteilijayhteisön elämästä. Tanun puheesta välittyi kuva, että vielä 1960-luvun alussa vaasalainen taiteilijayhteisö oli verrattain tiivis. Yhteisön sisällä järjestettiin säännöllisesti juhlia ja inspiroituja tilaisuuksia, joiden aiheena saattoi olla vaikkapa ”itämainen budoaari”.

Tilaisuudet lavastettiin useimmiten Kauppapuistikolla nykyisen Citymarketin tontilla sijainneeseen Nyblinin valokuvaamon ateljeeriin. Muutaman kerran Tanu näytti valokuluvia näistä tilaisuuksista. En mene nyt vuosikymmenten jälkeen vannomaan, mutta olin tunnistavani valokuvista ainakin Tanun, Saimi Alapotin, Einari Uusikylän, Veikko Takalan. Joskus kuvassa oli mukana myös ateljeerin isäntä, valokuvaajamestari Eskil Eklund, joka itsekin maalasi.

Kakkii rakastivat Tanua
Toinen leimallinen piirre näille katutapaamisille oli se, että ne keskeytettiin lukemattomia kertoja. Lähes aina keskeyttäjänä oli varttuneempi, mutta joskus myös nuorehko vaasalainen nainen, joka halusi vain sanoa jotain ystävällistä Tanulle. Näissä kohtaamisissa vallitsi lämmin ja aurinkoinen henki. Näki selvästi että Tatu oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen nuoreen vaasalaisen koulutyttöön. Hämmästyttävintä tässä oli se, että Tanu myös tunsi ja muisti useimmat häntä tervehtimään tulleet ja luonnehti aina ”tyttöjä” jollakin ystävällisellä lauseella heidän poistuttuaan.

Tanun mukana poistui Vaasasta jotain hyvin oleellista, persoona, josta voidaan sanoa, että ”kaikki rakastivat Tanua".Manninen kuoli 25.5.2002

Toki Vaasassa on vaikuttanut ja vaikuttaa lukuisia muitakin opettajapersoonallisuuksia, jotka kantavat korko- ja köllinimensä kunnialla tai hammasta purren. Kaikista heistä olisi mukava kuulla lisää.

Linkit
Lysen vuosikirja 2002-2003
Nälkä 90 vuotta

Ota kantaa ja anna palaa! Klikkaa alapuolella olevaa comments linkkiä ja jätä muistosi Tanusta ja kerro myös muistamistasi opettajien lempinimistä. Voit lähettää jutun myös kaverillesi klikkaamalla kirjekuoren kuvaketta.

14Kommenttisi:

At 5:49 ip., Anonymous Anonyymi said...

Laihian yhteiskoulussa oli 60-luvulla biologianopettajana Lexa "Lauri" Hirvonen. Lexa oli jo vanha mies. Hän oli ollut aodan aikana SS-joukoissa.
Kun sitten kerran pyysimme Lexaa tulemaan mukaaan koulun järjestämälle kävelyretkelle, Lexa mulkaisi kulmiensa alta ja sanoi:

"Kuulkaa. Minä olen kävellyt Berliinistä Mustallemerelle. Nyt en enää kävele pätkääkään ylimääräistä" Eikä kävellyt.

 
At 7:51 ap., Anonymous Anonyymi said...

Nälkä oli aivan ihana opettaja. Hän oli minulle, isättömälle, isän malli.

 
At 8:48 ip., Anonymous Anonyymi said...

Enpä tunne Nälkää. Mutta minulle ovat kovasti jääneet mieleen Lyskasta 80-luvulta Vesa Heinonen ja Terttu von Weissenberg. Edellinen (opetti biologiaa ja historiaa) herätti lähtemättömän, syvän ja elämänmittaisen kiinnostuksen luontoon ja historiaan, ja laajemminkin luonnontieteisiin. Jälkimmäinen innosti harrastamaan englannin kieltä niin, että se käy nyt yhtä hyvin kuin äidinkieli suomi.

Hyvä opettaja on yksinkertaisesti sellainen, joka tuntee aiheensa läpikotaisin, mikä edellyttää innostusta sitä kohtaan.

// Harri

 
At 11:08 ip., Anonymous Anonyymi said...

Joopa-joo...Nälkä! Muistan aina kun Nälkä meille YHTEISLYSEON eka seka(o)luokalle opetti kuvaamataitoa....Kerran hän poistui noin vaan luokasta ja palasi teatraalisesti takaisin Hautamaäen (meidän silloinen lkv ja eng.ope)musta viitta päällään ja baskeri vinossa kuin ranskalaisella ikään...suurinelein tuli luokkaan ja tuumasi että "TÄLLÄLAILLA! Käyttäkää mielikuvitustanne!!!!"
sittemmin minä ja jokunen muu vaihdettiin lyskään ja sieltä nuo Vesa ja Terttu sitten tunnetaan...

/ Tiina

 
At 3:00 ip., Anonymous Anonyymi said...

En kuulunut Nälän ihailijoihin. Hän jäi eläkkeelle samaan aikaan, kun itse lopetin Tyttölyskassa.

Nälkä oli taiteilija, mutta ei hyvä opettaja. Hän olisi sentään voinut opetella edes oppilaittensa nimet. En muista oppineeni mitään erikoista hänen tunneillaan. Kaksi oppituntia saattoi kulua, kun hän istui pöydällä ja höpötti. Julppi oli usein auki.

 
At 9:43 ip., Anonymous Anonyymi said...

Olen samaa mieltä,että Nälkä ei ollut mikään erinomainen opettajana. Hän oli tavattoman itsekeskeinen, eikä syyttä. Oli saanut tunnustusta lavastustaiteilijan ulkomaita myöden. Eräs piire hänen opetuksessaan oli hänen hokemansa: Pojat käyttäkää väriä, enemmän väriä. Mikola-museossa oli Nälän maaluksia ja niissä oli käytetty pelkästään harmaan eri sävyjä.
Näkä otti kantaa useisiin asioihin. Kävellessämme Kirkkopuistikkoa kirkolle päin, hän puhkesi kiivaasti puhumaan. "Kun tulin tähän kaupunkiin, oli Kirkkopuistikko ehdottomast Suomen, ei kun Euroopan kaunein pulevardi ja nyt se on täydellisesti tuhottu". Yritin sanoa, että Suomen pankin talo on sentään kaunis. Hän totesi, että niin on, mutta on aivan väärässä mittakaavassa ja pilaa koko kirkon seudun.
Olen mys nähnyt hänen pyöräilevän päässään lippis jossa oli mielettömäm pitkä lippa. En ole nähnyt mitään vastaavaa. Hän myös autoili korkeaan ikään asti.

 
At 10:57 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tänä aamuna 29.3.2006 YLEn aamuradiossa puhuttiin taidekasvatuksesta ja sen jatkuvasta kutistamisesta peruskoulussa. Minä muistelin omaa taidekasvatustani ja koen olevani etuoikeutettu. Olen ollut Nälän opissa hänen eläkkeelle jäämiseensä asti. Varsinaisen kuvaamataiteen opetusohjelman hän otti varsin vapaamuotioisesti, mutta se mitä hän "höpötti" (kuten edellä mainittiin), siinä tuli täyslaidallinen taidekasvatusta. Kaikki murrosikäiset ei kenties jaksaneet puheeseen keskittyä sillä toistoa oli paljon. Ja museoissa ja näyttelyissä käytiin! Me opittiin katsomaan kuvaa ja opittiin mediakriittisyyttäkin. Minulle oppi oli sitä mitä tarvitsin elämässä kun en ollut varsinaisesti itse tekemisen mestari. Elämässäni olen huomannut että minun taidekasvatustaustani on ihan toista luokkaa kuin ystäväpiirini. Nykykoululaisille on saatavissa koulutettuja, nuoria, päteviä taideopettajia, toivottavasti heitä palkataan eikä vedota rahanpuutteeseen.

 
At 3:33 ip., Anonymous Anonyymi said...

Nälkä jäi mieleen taidokkaista ja upeista joulunäytelmien lavastuksista. Opettajana hän ei ollut erityisen kannustava. Vielä vähemmän psykologista silmää ja opettajan taitoja oli vaimollaan Janolla, joka oli ajoittain jopa ilkeä ja epäoikeudenmukainen.
Rauha heidän muistolleen silti - olivat oman aikansa opettajia.

 
At 6:23 ip., Anonymous Anonyymi said...

Nyt vasta löysin tämän ketjun. Minulla on hyvin valoisa kuva Nälästä. Keskustelin usein hänen kanssaan torin nurkalla ja aina hänellä oli ystävällinen sana sanottavana.

Nälän puhetyyli on joten viivyttelevä ja siinä oli hieman omalaatuinen venyttelevä nuotti.

Mukava mies. Yksi paRHAISTA.

 
At 2:45 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kuten joku aiemmin totesi, Nälän tunneilla ja museokäynneillä saatu taidekasvatus oli omaa luokkaansa. Siitä jäi kiinnostus kuvataiteita kohtaan mikä on rikastuttanut elämää. Tyttölyseomme taidekasvatus oli todella tosta luokkaa kuin mitä ystäväpiirissäni on ollut.

 
At 4:56 ap., Blogger ninest123 said...

louis vuitton outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, air jordan pas cher, prada outlet, chanel handbags, longchamp pas cher, longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin, gucci outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, longchamp outlet, nike air max, louboutin shoes, ugg boots, nike roshe run, louboutin pas cher, tory burch outlet, burberry, ralph lauren pas cher, michael kors, nike free, air max, nike outlet, cheap oakley sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, ray ban sunglasses, kate spade outlet, jordan shoes, tiffany jewelry, oakley sunglasses, nike free, replica watches, ugg boots, nike air max, prada handbags, sac longchamp, uggs on sale, replica watches, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, longchamp outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, tiffany and co

 
At 5:02 ap., Blogger ninest123 said...

north face, michael kors, hogan, replica handbags, true religion jeans, tn pas cher, coach outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, abercrombie and fitch, michael kors, nike air max, true religion jeans, nike free run uk, air force, coach outlet, hollister, burberry, true religion outlet, ugg boots, vans pas cher, nike air max, kate spade handbags, sac guess, north face, oakley pas cher, ralph lauren uk, true religion jeans, lacoste pas cher, michael kors outlet, ray ban pas cher, nike blazer, nike roshe, michael kors outlet, new balance pas cher, timberland, michael kors, hermes, ray ban uk, ugg boots, hollister pas cher, michael kors outlet, nike air max, michael kors, vanessa bruno, converse pas cher, burberry outlet online, coach purses, lululemon, mulberry

 
At 5:04 ap., Blogger ninest123 said...

soccer shoes, vans shoes, louboutin, vans, herve leger, instyler, asics running shoes, hollister, ghd, lululemon, converse, birkin bag, nike roshe, hollister, mac cosmetics, north face outlet, new balance, ray ban, mcm handbags, hollister, nike huarache, insanity workout, celine handbags, nfl jerseys, nike air max, timberland boots, nike air max, chi flat iron, ralph lauren, babyliss, abercrombie and fitch, lancel, jimmy choo shoes, gucci, longchamp, nike trainers, soccer jerseys, converse outlet, oakley, beats by dre, mont blanc, baseball bats, iphone cases, wedding dresses, reebok shoes, p90x workout, bottega veneta, valentino shoes, ferragamo shoes, north face outlet

 
At 5:07 ap., Blogger ninest123 said...

pandora charms, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, supra shoes, karen millen, thomas sabo, juicy couture outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, swarovski crystal, wedding dresses, louis vuitton, swarovski, moncler, replica watches, canada goose, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, moncler outlet, toms shoes, moncler, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, moncler, moncler, moncler, canada goose outlet, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, marc jacobs, pandora charms, ugg boots uk, canada goose uk, canada goose, doudoune canada goose, links of london, moncler, hollister, canada goose, louis vuitton

 

Lähetä kommentti

<< Home