Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!



Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


tiistaina, maaliskuuta 22, 2005

Vaasan historiaa

Löydä paikallishistoria netistä

Suomen ensimmäinen polkupyörä nähtiin Vaasan torilla kansallisrunoilijamme pojan, Lorenzo Runebergin ajamana, syyskuisena iltana vuonna 1869. Tieto on peräisin Mikon nettisivulta Vanhat Vaasalaiset Velot. Sivu todistaa, että kuka tahansa meistä voi olla paikallishistoroitsija.


Velocipedia kutsuttiin alkuvaiheessa ”pikajalaksi”.
”Polkupyörän oletetaan kehittyneen lasten keppihevosesta. Kepin päähän laitettiin pyörä ja varsinainen ratkaiseva keksintö oli toisen pyörän lisääminen leluun.”

Heikki Kuva, Kaksipyöräisten Vuosisata, Suomen Polkupyörä- ja Mopediteollisuusyhdistys ry, 1988.

Ensimmäinen tunnettu maininta polkupyörästä Suomessa on Helsinfors Dagbladetissa 9.9. 1868, jossa pyörien kerrotaan tulleen suureen muotiin Pariisissa. Seuraavana kesänä pyörä nähtiin ainakin Vaasassa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Porvoossa.. Erittäin mielenkiintoinen on tieto, jonka mukaan Vaasassa nähtiin saman vuoden toukokuussa ”erään tehtailijan tekemä kolmipyöräinen”, jolla mekaanikko Nessler oli ajanut Maalahdesta Vaasaan.

-Pyörävalmistus sai alkunsa kokoonpanolla. Lähes jokainen urheiluliike ja rautakauppa (Vaasassa) ostivat tukkureilta pyörän osat ja valmistivat omaa merkkiään, kirjoittaa Mikko.

Juuri tässä on sivun viehätys. Mikko on kerännyt ilmeisesti kattavan kokoelman vaasalaisia polkupyörän kokoajia, valmistajia ja paikallisia merkkejä sivulleen. Vanhat Vaasalaiset Velot sivu on erinomainen esimerkki ”tavallisen vaasalaisen” paikallishistorian harrastuksesta.

400 juhlavuosi
Mikon lisäksi vaasalaisista paikallishitoroitsijoista tunnetaan etu- ja sukunimellä mm. Jussi Kangas, Kaarlo Autio ja Eija Piispala. Kaikki ansioituneita paikallishistoroitsijoita. Lisää löytyy Vaasa opiston ”Vaasa 400-piirin” julkaisuista.

Näiden lisäksi tiedetään, että esimerkiksi palosaarelainen Jussi Takkula on kuvannut vuosikymmenien aikana ehkä tuhansia kuvia Palosaaresta. Jussin työtä ei kuitenkaan ole millään tavalla palkittu. Tässä vinkki apulaiskaupunginjohtaja Bengt Strandinille. Ei ole mitään tolkkua siinä, että tunnustus myönnetään postuumisti., Se kertoo vain siitä, että ihmisen elinaikana ei ole hänen työtään osattu arvostaa ja postuumi tunnustus on itse asiassa oman häpeän tunnustamista. Jussi on kulttuuripalkintonsa ansainnut.

Vaasan kulttuuripäättäjien olisi syytä muistaa myös nimet Mikko Julkunen ja Unto Heinonen ja kysyä, olisiko heillä jotain annettavaa arkistoistaan kaupungin 400-vuotis juhlavuoden tarjontaan. Sama koskee tietysti Eero Murtomäkeä.

Lost City of Vaasa Tällä kadonneesta Vaasasta kertovalla sivulla on vanhoja lehtivalokuvia entisaikojen Vaasasta eli rakennuksista, joita ei ole ollut olemassa enaa vuosikymmeniin. Sivu herättää välittömästi ajatuksen siitä, että miksi mainiot vaasalaiset paikallispostikorttien keräilijät eivät ole laittaneet arteitaan nettiin. Tässä vihje Risto Saikkoselle ja Martti Haapalalle sekä muillekin keräilijöille.

Suorastaan huikaiseva on pääasiassa Reima Luukkasen kirjoittama kokonaisuus 60-luvun teineistä Vaasassa. Tapahtumista on niin vähän aikaa, että lähes kaikki aikalaistodistajat ovat elossa ja hyvässä vedossa. Luukkasen esimerkin soisi innostavan myös muita muistelemaan. Yksi potentiaalinen muistelija ”barrikadin ” toiselta puolelta on itseoikeutetusti Sami Hirvonen.

Mosaiikkia

Vaasalaisia sivun linkit
Tällä sivulla on noin 60 linkkiä Vaasan, vaasalaisten yritysten- ja -järjestöjen sekä yksityisen ihmisen historiaan. Sivuja on varmasti paljon enemmän, mutta ne ovat hankalasti löydettävissä. Omalle asialleen palava harrastaja ei ensimmäiseksi ajattele löydettävyyttä. Näin kiinnostava sivu saattaa jäädä vaikeasti, jopa kokonaan löytymättä hakukoneilla,

Toivonkin, että jokainen joka tietää historiasivun, joka ei ole linkkikokoelmassa, ilmoittaisi siitä tämän sivun ylläpitäjälle sähköpostilla. Linkki löytyy sivun vasemmasta laidasta, sivun yläosasta. Tehdään yhdessä ensivuodesta todellinen vaasalaisen paikallishistorian riemuvuosi.


Ota kantaa ja anna palaa! Klikkaan alapuolella olevaa comments linkkiä ja jätä anonyymiviesti tai viesti omalla nimelläsi. Voit lähettää jutun myös kaverillesi klikkaamalla kirjekuoren kuvaketta.

2Kommenttisi:

At 1:36 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kiitos mielenkiintoisesta sivusta. Jos haluat nähdä viime vuosisadan vaasalaisen mainoslehden (Eino Lohivuori)mene Helsingin yliopiston kirjaston digitaalisen aineiston kuva- ja viitetietokantaan eli Helmi-sivustolle.

Valitse sieltä hakutoiminta Normaali versio ja kirjoita hakukenttään Vaasa. Valitase edeleeen Generalkatalog niin saat uskomattoman upeita pirrroksia Vaasassa aikoinaan myydyistä fillareista.

 
At 1:49 ip., Anonymous Anonyymi said...

Helmi-sivun nettiosoite on:
http://www.lib.helsinki.fi/memory/helmi.html

 

Lähetä kommentti

<< Home