Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


maanantaina, kesäkuuta 13, 2005

Heimo Hokkanen

"Ruotsinkielisille oma terveyskeskus"


Sanomalehti Pohjalinen possautti tänään 13.6 2005 pääsivullaan kielipommin. Lehden uutisessa kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Heimo Hokkanen esittää, että ruotsinkielisille voitaisiin perustaa oma terveyskeskus. Näin Vaasaan saataisiin enenmän suomenkielisiä lääkäreitä.


-Vaasassa olisi kolme terveyskeskusta, joista yksi olisi ruotsinkielinen ja kaksi suomenkielistä. Noin 20 000 vaasalaista palvelisi suomnekielinen- ja 14.000 ruotsinkielistä ruotsinkielinen terveyskeskus.

Hokkanen täsmentää
Olen Heimo Hokkanen 55 vuotias myyntifaktori Vaasasta. Olen toista kautta Vaasan kaupunginvaltuuston jäsen. Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana olen toiminut nelä vuotta ja jatkan seuraavat neljä vuotta. Tarlan puheenjohtajana olen erityisesti seurannut terveydenhuollon tilaa Vaasassa. Tästä johtuen olen miettinyt asioita. Olen alkuperäinen Vaasalainen "bräntöön" -poika. Olen osallistunut myös Hyvinvointipoliittisen toimikunnan jäsenenä kaksi vuotta selvitellen vaasalaisten hyvinvoinnin lähtökohtia. Toimin myös Kristillisdemokraattien Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana. Pohjanmaan liiton hallituksen jäsen olen ollut vuoden 2005 alusta alkavalla kaudella.

Kommentteja juttuuni:
Turha on väittää, että kaupungissa olisi kielimuuri, tai se syvenisi jos ruotsikieltä puhuville järjestettäisiin omia palveluita. Toimiihan koulutkin tosi hyvin eri kieliryhmillä. Mitä tulee viittauksiin rasismista, voin kertoa, että talossa jossa asun asuu erilaisia kieliryhmiä ainakin kahdeksaa eri kieliryhmää. Pärjään erinomaisesti kaikkien kieliryhmien kanssa.

Keskustelun halusin nostaa juuri sen takia, että peruspalvelut, joihinka terveyspalvelut kuuluvat ovat tärkeimpiä asioita ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Suomenkielisten lääkärien saamiseksi Vaasaan pitäisi tehdä kaikki mahdollinen työ, jotta saisimme täytettyä kaikki lääkärin vakanssit.
Vaasan visio, jotta asukkaita olisi vuoteen 2015 mennessä 65000 toteutuminen ottaa tiukoille, koska tällä hetkellä kasvu on n. 200-300 asukasta/vuosi. Tästä johtuen olisi kaikkien palveluiden hyvä toimiminen ykkös-asia.

Heimo Hokkanen
kaupunginvaltuutettu
KD

27Kommenttisi:

At 10:10 ap., Anonymous Anonyymi said...

Vihdoinkin jotain järkevää!

 
At 2:14 ip., Anonymous Anonyymi said...

No onpas aiva helvetin paska idea, isompaa kuilua vaa ruotsalaiste välille nii sehä varmaa auttaa asiaa. On tää meiä maa ja maan johtavas asemassa olevat niin juntteja että välillä oikeen hävettää. Pakko täältä pian muuttaa pois.

 
At 2:14 ip., Anonymous Obscurantti said...

Jos ajatus toteutuisikin, niin kansalaisilla tulee edelleenkin olla oikeus valita itseään lähinnä oleva terveyskeskus kielestä riippumatta.
Ajattelen nyt lähinnä vanhuksia, huonojalkaisia ja lapsiperheitä-

 
At 2:32 ip., Anonymous Anonyymi said...

Millä muulla keinoilla lääkäripulaa autetaan? Harva lääkäri osaa niin hyvin ruotsia, että uskaltaa ottaa vastuuta. Hyvä idea!

 
At 2:40 ip., Anonymous Kaksikielinen said...

Pohjalaisen ( Hokkasen) mukaan nootteja on jo tullut sekä suonmen-että ruotsinkielisistä.

Suomenkieliset uskovat että ruotsinkieliset saisivat parempaa kohtelua ja ruotsinkieliset uskovbat, että he joutuisivat kielireservaattiin. RKP on jo reagoinut.

Nyt asiasta pitäisi vain voida keskustella kiihkottomasti.

 
At 4:44 ip., Anonymous Anonyymi said...

Omalääkärisyteemissä, joka meillä on, ei tätä ongelmaa ole. "Omaa" lääkäriä saa vaihtaa jos aihetta löytyy. Siis vaikka lääkärin puuttellisen kielitaidon takia.

Kieltaitovaatimuksia ei Vaasassa (Kesksusairaalasa kylläkin on!)enää ole lääkäreille - töihin pääse siis täysin ruotisnkielinenkin lääkäri!

Ongelmana on lääkäripula ja väärä luulo kielisuhteista. Siinä Hokkanen on oikeassa että tämä vakavasti haittaa rekrytointia.


Omalääkärisysteemi yskii pahasti.

Outoa on että lääkäreille hankitut asunnot on pantu myyntiin! Olisi hyvä tarjota ensiasunnoksi soppelia kämppää!

 
At 6:02 ip., Anonymous Anonyymi said...

>Outoa on että lääkäreille hankitut asunnot on pantu myyntiin! Olisi hyvä tarjota ensiasunnoksi soppelia kämppää!<

Onko näin? Myyntiin? Minkä vuoksi?
Miksi tästä ei ole kerrottu? KUka vastaa?

 
At 6:31 ip., Anonymous Anonyymi said...

Luulen, että moni suomenkieliseksi syntynyt lääkäri vierastaa Vaasaa juuri ruotsinkielisten vuoksi. Toimii se tietysti myös toisinpäin.

 
At 7:51 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tätäkä hokkaset haluaa:
http://www.tolerance.org/images/teach/pt/iia/11.jpg

 
At 8:38 ip., Anonymous Anonyymi said...

Aiheesta analyysia.

 
At 12:43 ap., Anonymous Anonyymi said...

Mielenkiintoinen analyysi. Onkohan sitä kukaan päätäjä lukenut. Varsinkaan ruotsinkieliset jotka inttävät ettei kieli-imagolla ole merkitystä!
Vain neljännes suomekielisistä tänne tulleista lääkäreistä piti kaksikielisyyttä positiivisena asiana.
Kuinhan moni tänne tulematta jättäneistä luulee tämän olevan aivan ruotsinkielinen kaupunki?

 
At 12:49 ap., Anonymous Anonyymi said...

Osala mainitsi valtuuston kokoksessa noista lääkäriasuntojen myynneistä tuomitsevaan sävyyn.

 
At 7:50 ap., Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 7:54 ap., Anonymous Anonyymi said...

Tietoja lääkäripulasta

 
At 8:16 ap., Anonymous Maiju said...

Näkemykseni alkavat seljetä. Kiitos tälle blogille.

 
At 8:26 ap., Blogger Vaasalainen said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 9:59 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onhan tämä blogikin suomenkielinen, eikä kukaan ole edes kommentoinut ruotsiksi..

Mutta aivan sama mitä keinoa käytetään kunhan saadaan tämä järkyttävä lääkäritilanne muuttumaan niin, että Vaasassa pääsee edes kohtuullisesti lääkäriin, vaikka edes yksityiselle.

Vrt. Mustasaaressa saa lääkäri aikoja ihan hyvin. Tampereella pääsee yleensä jopa omalääkärille samana päivänä tai ainakin samalla viikolla. Oman terveyskeskuksen päivystykseen saa aina ajan samalle päivälle. Tampereella voi yksityiseltä varata erikoislääkäri ajan yleensä samalle päivälle. Lasten- ja korvalääkärin pääsee aina samana päivänä, myös viikonloppuisin...Vaasassa ei edes yksityiset pysty tarjoamaan lastenlääkäriaikoja kuin ehkä seuraavalle viikolla ja viimeksi kun soitin niin korvalääkäriin olisi päässyt kolmen viikon kuluttua ! On siinä vanhemat sairaan lapsen kanssa ihmeissään..Seinäjoella on sentään yksityslääkäriasemalla päivystys viikonloppuisinkin..

Muutenkin Vaasalaisia pompotellaan käsittämättömällä tavalla: terveyskeskuksessa päivystykseen jonotetaan tuntitolkulla, vaikka siihenkin voisi keksiä vaikka jonkin "olette jonossa 25. voitte tulla paikanpäälle noin 3 tunnin kulutta ilmoittautumisesta" tyylin. Puhumattakaan, että onnistuisi joskus saamaan ajan omaan terveyskeskukseen ja omalääkärille ( onkohan niitä oikeesti olemassa vain onko se vain urbaanilegenda)

Tämä on niin ärsyttävä aihe kaikenkaikkiaan, että luopuisin kaikista asuntomessuista sun muista kunhan lääkäritilanne saataisiin kuntoon. Kuka lapsiperhe tänne nyt haluaa muuttaa, kun ei edes lääkäriin pääse..

 
At 11:41 ip., Anonymous Anonyymi said...

Vaasan haetaan vireitä lapsiperheitä asumaan yhteisille rannoillemme!
Paljonkohan sekin lysti maksaa? Jospa ne asuntomessurahat pantaisiin lääkärirekrytointiin. Hommataan niille edes asunnot - tai lopetetaan alkajaisiksi lekureille varattujen asuntojen myynti.

"Tulkaa naapurikuntien hyvätuloiset lapsiperheet asumaan Liito-oravametsään, merenläheisesti!- P.S Koskee vain niitä, joilla on sairastumattomia lapsia sillä lääräriin ei täällä pääse!"

 
At 10:16 ap., Anonymous Veronmaksaja said...

H.Hokkasen kaltaisia ennakkoluulottomia ideanikkareita tarvitaan. Sen asemasta, että idea ruotsinkilisestä terveyskeskuksesta vedetään heti pöntostä - ideasta kannattaa keskustella.

Samoin kuin niistä lääkäreiden asunnoista. Asia ei ole minulle vieläkään selvinnyt. Eikö joku Pikiruukkia tunteva voisi kertoa, mistä on oikein kysymys.

 
At 12:04 ap., Anonymous Anonyymi said...

Kaupunki omistaa yli 100 asunto-osaketta aivan tavallisissa asunto-osakeyhtiöissä - lähinnä keskustassa.

Näitä on hankittu edellisen lääkäripulan aikaan (70-80-luvulla) ja aikaisemminkin tänne tuleville virkamiehille.

Pari vuotta sitten eräs tällaisessä asunnossa asunut sai tuntuvan perinnön ja halusi ostaa juuri sen asunnon kaupungilta itselleen. Herätettiin nukkuva karhu - valopäät huomasivat että tässähän saadaan helppoa rahaa kaupungin kassaan.

Lääkäripula oli jo tuolloin olemassa mutta siitähän vastaakin ihan eri hallintokunta.

Tekninen toimi hallinnoi omaisutta ja he hamusivat helppoa rahaa...

Hoitakoot terveyspuoli miten lystää lääkäreiden rekrytoinnit- se ei talosutoimea ja teknistä toimea liikuta pätkääkään. Kaupungin organisatiossa on kova pula kokonaisuuden hahmottajista!

(Tosin terveyspuoli nukkui eikä ole vieläkään saanut rekrytointiaan kuntoon. Ei tarjota asuntoja - ei edes auteta niiden löytämisessä - ei muuten vshp:ssäkään).

Valmiiksi maksettuja asuntoja siis myydään - sitä mukaa kun asunto tyhjenee niin heti myyntiin. (eikä siinä kaikki - ne pannaan myyntiin yksityiselle sektorille vaikka kaupungin organisaatiossa on omia LKV-tutkinnon suorittaneita... 100 asuntoa - niistä myyntiprovikat pois kaupungin kassasta...onko tuhlausta?).

Tietenkin jos järkevästi toimittaisiin niin jo kerran maksetut asunnot otettaisiin hyötykäyttöön. Pääkaupunkisedun asuntokurjimuksesta tänne muuttavat lääkärit hämmästyisivät millä hinnalla voi asua merenläheiseti keskellä kaupunkia! (Näiden asuntojen omakustannusvuokrat ovat todella kohtuullisia!)

Mutta tämä ei siis ole mahdollista...Vapautuvat asunnot myydään ja jos joku lääkärit tänne omasta aloitteestaan pyrkisi niin hoitakoot omat asuntoasiansa. No, eipä juuri kukaan tänne pyrikään - ei niille ole muistettu kertoa ettei päivystääkään tarvitse (se on terkkarilääkärin pahin taakka).

Summa summarum: ei Hokkasen malli mitään ratkaise. Yksikieliset potilaat ohjataan jo nyt sen kielisille lääkäreille. Ei lääkäreillä ole tiettävästi suurempaa tarvetta olla puhtaasti omakielisessä työympäristössä. Se ei todellakaan ole lääkäripulan ratkaisu.

Silti piristävää kun tulee ennakkoluulottomia ehdotuksia "tabu" -asioissa. Näitä kielikysymyksiä ei rkp:n kanssa liitossa olevat uskalla yleensä nostaa esille. Hyvä Heimo!

 
At 2:28 ip., Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 8:09 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onko ketään miettinyt että olisiko tässä tapauksessa perustuslain 6§ ja/tai 17§ pykälillä yhtään merkitystä (yhdenvertaisuus + oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin)?

 
At 8:18 ip., Anonymous Anonyymi said...

Men Herregud,
eihän tässä mitään kieliryhmää sorreta. Tarkoituksena on ainoastaan saada kaupunkiin lääkäreitä hoitamaan kaikkia vaasalaisia.

 
At 10:36 ap., Anonymous Heimo Hokkanen said...

Heimo Hokkanen täydentää
Vaikka nytkin on potilaat lajiteltu kieliryhmien perusteella, ei se poista sitä ongelmaa mistä juttu lähti, elikkä sitä kuinka tänne yleensä saadaan lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin. Puute on jatkuvasti 6 - 10 lääkäriä. Lääkärien saaminen ihan supisuomalaiselle terveysasemalle ta supiruotsinkieliselle helpottuu kun kielitaakkaa puretaan palveluiden heikentymättä.Toivottavasti ihmiset ovat lukeneet jutun tarkasti läpi mikä Pohjalaisessa oli.
PS. Joku ihmetteli (Pohjalaisen tekstiviestipalstalla to 16.6.) miten kaksikielisten käy (taisi olla vitsi)mihinkä heidät ohjataan, nimittäin itse selostin asiaa lehdessä niin, että jos vain kokee pystyvänsä puhumaaan molempia kotimaisia, niin voi jopa valita joko ruotsinkielisen palvelun taikka sitten suomenkielisen palvelun.

 
At 6:32 ip., Anonymous Anonyymi said...

Vaasakortti käyttöön heti,on ihmeellistä,että vaasassa työssäkäyvät ja veronsa muualle maksavat voivat käyttää paveluitamme samalla hintaa kuin vaasaan veronsa maksavat.Ei ole ihme jos veromme nousevat.

 
At 7:04 ap., Anonymous Anonyymi said...

24/03 2010 kuinka saamatta jääneet porkkanarahat kerätään niiltä,jotka pakko-liitetään myöhemmin vaasaan.kaupunkikortti heti käytöön,alkakaa jo toimia asian puolesta tai lopetakaa koko liittymis höpinä.kunnon laskutus käytetyistä palveluista niiltä jotka eivät liity meidän hienoon vaasaan.

 
At 8:16 ap., Anonymous Anonyymi said...

Hei,Heimo Hokkanen minne on jäänyt ehdotukseni kupariportin liikenneympyrän
valmistelusta ja liikennevalojen poistamiseksi muualle "hiljaisempaan"risteykseen.Ei ole kyseistä asiaa ottaneet ainakaan demarit asiakseen.Otatko sinä? 29/03 2010.

 

Lähetä kommentti

<< Home