Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


perjantaina, helmikuuta 04, 2005

Kuntsille www-sivut


Simo Kuntsin puolison, Kaisa Kuntsin mukaan heidän taidekriteereinään on ollut "positiivisen ja iloisen taiteen hankkiminen

Tämän vuoden marraskuussa sisäsatamassa avattava Kuntsin modernin taiteen museo on saanut omat www-sivunsa. Sivut ovat osoitteessa http://www.kuntsi.fi/. Erinomainen asia että tulevaan museoon voi kurkistaa ennakolta. Tässä vaiheessa sivuilla kerrotaan paitsi tulevasta kokoelmasta, myös rakennusvaiheen etenemisestä.
Valmistuttuaan Kuntsin modernin taiteen kokoelma tulee olemaan yksi maamme kiinnostavimmista. Sivulle valikoiduista taiteilijoista on laadittu taiteilijoiden elämää ja töitä käsitteleviä biografioita. Selailija saa myös tietoja tulevasta museorakennuksesta ja sen historiasta. Sivuilla on myös tietoja Kunsin säätuöstä ja konsuli Simo Kuntsista (1913-1984

Konsuli Simo Kuntsi
Kuntsin säätiön taidekokoelmassa on noin 900 suomalaista ja ulkomaista teosta. Kokoelma ennen kaikkea suomalaisen nykytaiteen klassikkokokoelma. Se tarjoaa keskeisen näkökulman 1950-luvun jälkeiseen suomalaiseen kuvataiteeseen. Kokoelma kaskittyy suomalaiseen nykytaiteeseen 1960-70-luvuilta lähtien.

Koska Simo Kuntsin keräilyinnostus lähti perinteisestä taiteesta, on kokoelmassa myös pieni kokonaisuus ns. vanhempaa suomalaista taidetta. Taidekokoelman kansainvälistä taidetta esittelevä ulkomaisen taiteen kokoelma edustaa 1950-luvun jälkeistä taidetta.

Kuntsin säätiön taidekokoelma oli 1970-luvun alkuun mennessä kasvanut niin laajaksi, että heidän kotinsa seinille mahtui vain pieni osa töistä. Idea töiden esille saattamisesta tuli Kuntsien ystävältä Martti Ulkuniemeltä , rakenteilla olevan Vaasan kauppaoppilaitoksen rehtorilta.
Säätiön perustamisen jälkeen vuonna 1970 Simo Kuntsi keskittyi lahjoittamansa suomalaisen nykytaiteen kokoelman täydentämiseen. Kokoelman muuttuminen julkiseksi antoi uutta puhtia keräilylle.:Hankintoihin oli nyt kiinnitettävä eri tavalla huomiota kuin kodin seinille töitä hankkiessa

Kuntsin kokoelman sijoittamisesta taisteltiin Vaasassa pitkään ja välillä näytti jo siltä, että kokoelma menee muualle. Myönteinen museopäätös toi Vaasaan pysyvästi myös hammaslääkäri Lars Swanljungin liki 300 teoksen kokoelman, joka on ajallisesti suora jatke Kuntsin kokoelmalle. Myös taiteilija Juhani Harri on luvannut sijoittaa kansainvälisen modernin taiteen kokoelmansa Vaasan taidemuseoon. Harrin kokoelman kohtalosta ei ole tietoa hänen kuolemansa jälkeen.

Simo Kuntsin ja Lars Swanljungin sekä mahdollisesti Juhani Harrin kokoelmien saaminen Vaasaan, tekisi kaupungista yhden maamme merkittävimmistä nykytaidekaupungeista.

0Kommenttisi:

Lähetä kommentti

<< Home