Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


torstaina, helmikuuta 17, 2005

Kävelykeskustan kohtalo

Kuluttajat siirtyvät hintojen perässä

Vaasan liikenneinsinööri
Veli-Pekka Saresma tuntuu olevan sitä mieltä, että ihmiset ovat jo tottuneet maksamaan pysäköinnistä, joten pysäköintimaksuja voitaisiin korottaa. Pysäköinti maksaa tällä hetkellä keskustassa yhdestä euroista puoleentoista euroon.

Saresman mielipide ammuttiin tylysti alas eilen avantouimaseura Pingviinien lauteilla. Koko saunallinen oli sitä mieltä, että jos korotus tapahtuu, niin kaupunkilaiset siirtyvät lopullisesti asioimaan joko Prismassa tai Kivihaassa. Perusteetkin ovat laittamattomat:

-Keskustassa joutuu parkkipaikkaa etsimään minuuttitolkulla ja kun parkkipaikka viimein löytyy, se sijaitsee mahdollisimman kaukana myymälästä mihin on matkalla. Näin esimerkiksi keskustan City-Markettiin ei kannata lainkaan tulla tekemään elintarvikeostoksia. Pahimmassa tapauksessa saattaa joutua kassajonon vangiksi ja se lisää tuskaa ja pelkoa joutua parkki-pirkkojen rokottamaksi. . Citarista voi hakea korkeintaan jugurttipurkin jos sattuu olemaan kävellen matkassa.

Tilaa vaikka käryille
Prisman ja Kivihaan parkkipaikoilla on yleensä aina tilaa purkaa autosta vaikka lastenvaunut ja matka kauppaan on useimmiten monin kerroin lyhyempi kuin parhaaltakin parkkipaikalta keskustassa, minne sitten onkin menossa.

Hinnat nousseet
Kun paikalla on parisenkymmentä löylyn ja avannon rentouttamaa ihmisiä, saa varautua hyvinkin kriittisiin mielipiteisiin. Kaupungin päättäjien ja vaikutajien kannattaisi joskus tulla kuunteluoppilaaksi. Heikki Kouhi, Juha Häkkinen ja Tapio Osala ovat tämän jo oivaltaneet.

-Oletteko muuten huomanneet että hinnat ovat kävelykeskustan valmistumisen jälkeen nousseet. Tämä on ilmeisesti jonkinlainen kävelykatulisä. Monen tuotteet ovat nousseet jopa 30 %, aloitti yksi saunojista uuden aiheen.

Lauteilla mukana ollut yrittäjä yritti puolustaa hinnannousua kustannuksilla ja siirsi vastuun kokonaan ahneille kiinteistön omistajille. Tämä todettiin yksimielisesti faktaksi. Niin kuin sekin, että juuri tästä syystä katutason liikehuoneustot ovat vuokrattu tai myyty pankeille ja vakuutuslaitoksille, jotka aivan hyvin asiakasvirtojensa perusteella voisivat toimia toisessa tai kolmannessa kerroksessa. Liiketilojen vapauttaminen kohtuuvuokrilla toisi keskustaan erikoisliikeitä ja elämää laajalta alueelta maakuntaa myöden.

Keskustan vuokrataso
Tästä olikin helppo siirtyä keskustan liikehuoneustojen vuokratasoon. Kaupunkilaisten kollektiivisen tiedon mukaan esimerkiksi Askon talossa sijainneen Aarikan kokoisen liikehuoneuston kuukausivuokra on noin 1600 euroa. Airaksisen omistamien lasipömpeleiden kuukausivuokra on noin 4800-5200 euroa kuukaudessa. Tällaisilla vuokrilla pitää olla jo myyntiä, ja jos ei ole, niin on lopetettava tai nostettava hintoja.

Yhtälö ei siis saunan lauteilta katsottuna näytä kovin valoisalta. Jos kaupunki korottaa parkkimaksuja, siirtyvät kaupunkilaiset enenevässä määriin Prismaan ja Kivihakaan. Kun kiinteistön omistajat nostavat vuokria, siirtyvät hinnat tuotteisiin, josta on taas seurauksena, että kaupunkilaiset etsivät tuotteensa paikoista, minne on helppo ajaa, missä on ilmainen pysäköintialue, missä on tilaa pakata ja purkaa ja missä hinnat ovat halvemmat kuin keskustassa.

Turhaa pessimismiä?
Pesimistejäkin lauteilla oli. Saattaa hyvinkin käydä niin, että uudesta uljaasta kävelykeskustasta tulee hiljaisen aavekaupungin muistomerkki vuorokauden jokaisena hetkenä, sanoi peruspessimisti. Sitä meistä kukaan ei tietenkään toivo.


Ota kantaa ja anna palaa! Klikkaan alapuolella olevaa comments linkkiä ja jätä anonyymiviesti tai viesti omalla nimelläsi. Voit lähettää jutun myös kaverillesi klikkaamalla kirjekuoren kuvaketta.

11Kommenttisi:

At 8:20 ap., Anonymous Anonyymi said...

Pingviinien lauteetTaidän liittyä heti Pingviinien jäseneksi!

 
At 11:00 ap., Anonymous Anonyymi said...

Toriparkki on ihan o.k. Sen sijaan Anttilan ja Citarin parkit ovat sumppuja. Esimerkiksi MIni-Manin parkki pesee keskustan citarin parkin, vaikka onkin ulkotiloissa.

 
At 11:38 ap., Anonymous Anonyymi said...

Mikä kävelykeskusta se on jossa autot pörräävät? Jos mittanauhalla mittaat niin pääsetkö sellaiseen paikkaan siellä, jossa lähipään (laillisesti ajelevaan)autoon on yli 20 metriä? Et pääse! Autoja on parkissa torin päällä ja jalkakäytävillä. Muutamaa P-paikkaA metsästää päivässä sadat ellei tuhannet autot-99% TURHAAN! Varsin erikoinen "kävelykeskusta" meille vaasalaisille siis suotiin!
Sanoisin että meillä on kävelykeskusta, jossa saa ajella autolla!

 
At 11:59 ap., Anonymous Anonyymi said...

Kaikki on suhteellista. Esimerkiksi Helsingissä on totuttu siihen, että parkkipaikka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä sieltä, minne on matkalla.
Vaasassa voi auton jätää myös Kaupunginteatterin takana olevalle parkkipaikalle, Vaaasanpusitikon ja Pitkänkadun kulmassa olevan talon parkkipaikalle ja Nestehuollon tai Klubi 25. takana olevalle parkkipaikalle ja nykyisen Kultsan vieressä olevalle parkkipaikalle. Mikä siis mättää?

 
At 12:01 ip., Anonymous Anonyymi said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

 
At 12:10 ip., Anonymous Anonyymi said...

Vaasassa nyt mättää se, että täältä puuttuu esimerkiksi Halonen ja Dinsko, Gigantti ja IKEA. Moni muukin ketju olisi tervetullut. Ne antaisivat todellista potkua kaupungille. Muuten olen täysin samaa mieltä tämän jutun kirjoittajan kanssa.

 
At 6:54 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tässä on nyt unohdettu, että kaupungissa on myös hyvin hoidettu toriparkki ja hankalasti ajettava Tammipihan kerrosparkki. Vaikea kuvitella, että kaupungisa ei olisi parkkitilaa. Kysymys on jostain muusta? Mutta mistä?
Ovatko vasalaiset tottunmeet siihen, että autolla pääsee K-kaupan Väiskin lihatiskin ääreen. Ovatko vaasalaiset siis jonkinlaista "drive in lihatiski" kansaa?

 
At 6:55 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tässä on nyt unohdettu, että kaupungissa on myös hyvin hoidettu toriparkki ja hankalasti ajettava Tammipihan kerrosparkki. Vaikea kuvitella, että kaupungisa ei olisi parkkitilaa. Kysymys on jostain muusta? Mutta mistä?
Ovatko vasalaiset tottunmeet siihen, että autolla pääsee K-kaupan Väiskin lihatiskin ääreen. Ovatko vaasalaiset siis jonkinlaista "drive in lihatiski" kansaa?

 
At 12:59 ip., Anonymous Anonyymi said...

Pysäköinti on kuulemma palvelua,josta pitää maksaa! Muistan vielä hyvin ajan,jolloin ei ollut pysäköintimittareita tai -automaatteja.Pysäköidessäni silloin ilmaiselle paikalle keskustaan en kuitenkaan kokenut jääväni ilman palvelua.Kummallista.

 
At 11:20 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tammipihan kerrosparkkiin pitää saada ehdottomasti kamerat ja lisää valoa.

 
At 11:37 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tammipihan kerrosparkissa kuljeksii ei-autottomia hiippareita. Itseltäni puhkaistiin takarengas, vaikka olin vain vartin verran poissa.

 

Lähetä kommentti

<< Home