Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


sunnuntaina, toukokuuta 01, 2005

Kävelykatu valmistuu

Valotaideteos ja vesiaiheita kävelykadulle

Nämä kuvat on otettu 5-6. huhtikuuta 2005 Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin ehkä jo syyspimeällä Rewell Centerin Hovioikeudenpuistikon puoleista seinää koristaa vaihtuva ja muuttuva valotaideteos. Millainen se tulee olemaan, sitä ei varmaan kukaan vielä tiedä. Kuvan esimerkki on silkkaa fantasiaa.

Valotaideteos sekä kuvanveistäjä Erkki Kanniston kolme patsasta ovat lähivuosien aikana ne symbolit, joista Vaasa tunnetaan Vapaudenpatsaan lisäksi.

Kaksi patsaista tulee kaikkien arvioitavaksi 13. toukokuuta eli Floran päivänä. Patsaat ovat ihmisen mittaisia! Ja niitä voi taiteilijan mukaan jopa silitellä.

Kolmas myöhemmin paikoilleen asetettava patsas on kooltaan suurempi. Patsaat tulevat ns. Kotipizza Ristorante-kioskin viereen keskusaukion puolelle. Teokset ovat nimeltään ”Matkakuume” ja ”Syvä jano”. (Toivottavasti nimi ei ole enteellinen patsaan reunalla roikkuvia ajatellen) Kolmas Kanniston teos tulee olemaan nimeltään ”Varjoja metsässä”.

Vielä pitää malttaa
Ainakin vielä tänä kesänä vaasalaiset ja satunnaiset matkailijat joutuvat malttamaan mielensä. Lopullisesti tori pitäisi olla valmis kaupungin 400-vuotisjuhliin mennessä ensi vuonna. Yksi näkyvimpiä katseenvangitsijoita tulee olemaan Rewell Centerin päätyyn suunniteltu muotoaan muuttava valotaideteos. Sen tekijä on todennäköisesti taiteilija Jaakko Niemelä.

Vielä toria somistamaan tulevat vesielementit, jotka nyt ovat betoniporsaiden peitossa. Nekin valmistunevat Floran päivään mennessä. Lisäksi torialueelle tulee puistonpenkkejä, jotka ovat saaneet muotonsa vanhoista vaasalaisista valkoisista kaaripenkeistä. Nyt penkit ovat ruskeita. Penkkivalikoimaa täydentävät lisäpenkit, jotka ovat samanlaisia kuin jo nyt torilla olevat penkit. Tämän lisäksi hieman oudonnäköiset paasipenkit saavat puiset istuinosat.

Kun kokonaisuutta vielä täydennetään polkupyörätelineillä ja roskakoreilla, alkaakin torin ulkoinen puoli olla kunnossa. Jossakin yhteydessä on puhuttu myös ”nojailuntelineistä” jotka ainakin palstanpitäjän mielestä sopivat hyvin torille. Jos vielä aikaisemmissa jutuissa mainittu kyltitys ja viitoitus ja informaatiotaulut sekä Hovioikeudenpuistikon ylle tulevat liput ja bannerit saadaan aikaiseksi niin vastaavaa kävelykatua saa hakea.

Hieman fantasiaa
Tätä kirjoitettaessa tuli mieleen vaasalaiskirjailija Venny Kontturi. Yksi Vennyn mielilauseista oli, että ”Vaasa on maailman napa. Katsoi minne suuntaan tahansa niin aina on puoli maapalloa edessä”. Tähän vedoten ehdotan, että Keskusaukion reunaan tulee korkea pylväs, missä on viittoja eripuolille maailmaa: Tokio, New York, Etelänapa, Pohjoisnapa, Moskova… Näin tyhmempikin ymmärtää että kysymys on todellakin maailman keskipaisteesta. Ns. keskusaukio saa äänentoistolaitteet vielä tänä kesänä. Torin eteläpäätyyn tulevaa esiintymislavaa saa odottaa vuoteen 2006.

Kaikista rakkain ajatus minulle on, että torin varrella olisi korkea teline, missä on viritettyjä vaskikelloja, jotka soittavat eri melodian muutaman kerran vuorokaudessa. Yksi kelloista on iso. Se ei koskaan soi. Ihmiset saavat ihmetellä, mitä varten se siinä on.
Vastauksia voi jokainen keksiä itse.
Ota kantaa ja anna palaa! Klikkaa alapuolella olevaa comments linkkiä ja jätä mielipiteesi kommenttialueelle.Voit lähettää jutun myös kaverillesi klikkaamalla kirjekuoren kuvaketta.

5Kommenttisi:

At 12:55 ip., Anonymous Anonyymi said...

Miksi Vaasasa aina puhutaan kävelykeskustasta kun pitäisi puhua koko torialueesta ja itse torista.

Torin suurin ongelma on, että tori on nupukivitori. Joku saattaa vielä muistaa, että nupukivet runnottiin läpi Vaasan Nupukivipuolueen voimin. Nupukivipuolue oli pantu pystyy kunnallisneuvos Raimo Rauhalan uudeleeenvalinnan varmistamiseksi.

En hetkeäkään epäile ettekö Rauhala ymmärtänyt, että nupukivet on virhe, niinkuin asiantuntijat tuolloin sanoivat.

Nyt virhettä ei voi korjata rahapulan vuoksi, vaikka juuri nupukivet estävät torialueen mielekkään käytön ja kehittämisen.

Rauhan entinen äänestäjä

 
At 1:41 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kukaan ei lähde terävillä koroilla kauppatorille. Tori pitäisi laatoittaa samanlaisilla laatoilla kuin ns. kävelykeskusta on laatoitettu.

 
At 2:23 ip., Anonymous Anonyymi said...

Käy joskus katsomassa Turussa millaisia torikärryjä ja juttuja siellä on.

Vaasa on Turkuun verrattuna oikea takapajula.

 
At 1:53 ap., Anonymous Anonyymi said...

näillä "nupulakivillä" on suuri historiallinen arvo ei ainoastaan vaasassa vaan myös useimmissa keski euroopan suurkaupungeissa... jos torin olisi tarkoitus edustaa ajan henkeä saattaisimme nyt kävellä kuuskyt luvulla asfalttoidulla tervahaudalla.

 
At 4:55 ap., Blogger dong dong23 said...

ralph lauren
ray ban sunglasses uk
cheap jordan shoes
salvatore ferragamo shoes
north face outlet
hermes birkin bag
fitflops sale
pandora uk
ugg boots
ralph lauren
201711.9wengdongdong

 

Lähetä kommentti

<< Home