Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


maanantaina, huhtikuuta 11, 2005

Kaupunginrannan suunnittelu

Kansalaisen mielipiteitä kaivataan

Ei kun siilot nurin Apulaiskaupunginjohtaja Heikki Lonka haluaa, että vaasalaiset osallistuisivat kaupunginrannan suunnitteluun. Suunniteltava alue käsittää Academillin ja Kuntsin taidemuseon ympäristön mutta voi ulottua jopa Yliopistonrannasta Kalarantaan.

Kaupunkilaisilla on aikaa kahdesta kolmeen viikkoa tehdä omat ehdotuksensa. Alueelle järjestetään arkkitehtikilpailu.

-Sitten kun kilpailu on julistettu ja voittaja valittu, on enää turha esittää ideoita, sanoo Lonka. Tällainen ”pissisukassa” toimintamalli saattaa olla hyvinkin toimiva tässä tapauksessa.

Paraatiovi Vaasalle
Hiukan kyllä ihmettelen kiirettä kohdistaa suunnittelukilpailu näinkin tarkkaan rajatulle alueelle kun suunnittelun tulisi ulottaa rantaviivalle, joka alkaa Gerbyn Lahdenperukasta ja päättyy Suvilahden Patterinniemelle tai ns. ”Kuolleen miehen” saaren kohdalle saakka.

Yhtenä syynä saattaa olla kiire päästä eroon kiusallisiksi muodostuneita siiloista. Jos voittanut suunnitelma sisältää siilojen purkamisen, niin purkaminen voidaan antaa yksityiselle yritykselle, joka saa vastineeksi rakennusoikeutta Marianpuistosta. Näin kaupunki säästäisi huomattavia summia.

Jos edellä kerrottu on yhtenä pontimena nyt esitettyyn kiiruuseen, niin voi vain toivoa että Marianpuiston rakentaminen tapahtuu todella tarkkojen suunnitelmien mukaan.

Siilot nurin
Kannatan ajatusta, että puretaan ja purkujäte käytetään kaupunginlahden ja rannan uudelleen muotoiluun. Siilojen tilalle ehdotan korkeatasoista vanhaan rakennuskantaan hyvin sopivaa kovanrahan asuinrakennusta, Tietysti kysymykseen voi tulla myös konttori ja studiotiloja sisältävä rakennus. Rakennuksen ulkoasua leimaa ”riippuvat puutarhat” tyyppinen parvekeratkaisu, joka antaa leimansa koko rakennukselle ja rannalle.

Purkujätteellä täytetään ensisijaisesti ranta-aluetta ja otetaan lisämaata mereltä. Osa purkujätteestä käytetään tapahtumatorin rakentamiseen Kuntsin nykytaiteen museon edustalle. Tapahtumatorista tulee keskeinen paikka erilaisille ”Silakka ja siikamarkkinoille” mutta myös performansseille ja taidenäyttelyille. Tapahtumatorin pinnoitus perustuu laatoitukselle ja se mahdollistaa myös ”toritanssit”.

Torin reunaan tulee venepaikkoja vieraileville suurikokoisille huviveneille. Itse lahdelle sopisi uiva talviuinti- ja saunarakennus, jonka toiminta ulottuisi myös merenpinnan alapuolelle. Lisäksi lahdelle tulisi useita pistolaitureita paikallisia- ja vierasveneitä varten.

Nykyisen kelluvan venetaxiaseman paikalle kiinteä rakennus, missä on wc, odotushuone ja mahdollisesti kioski ja pieni merenpuoleinen terassi.

Silta Yliopistonrantaan
Siltahankkeeseen suhtaudun erittäin suurella varauksella. Päällimmäisenä on huoli siitä, että onko tuulisella sillalla käyttöä ympäri vuoden. Ehdotukseni on että rantaviivaa noudattamaan rakennetaan pyörä- ja kävelytie joka ylittää lahden sen kapeimmalta kohdalta eli Sähkön alueella olevasta kärjestä kohtisuoraan yliopiston puolelle.

Kultahammasrannikko
Hammastenkiristelyn uhallakin rakentaisin kaupunginrannan vaasalaiseksi kultahammasrannikoksi Academillin ja Strampenin välille. Tämä tarkoittaa sitä, että alueelle tulisi kalliitta asuinrakennuksia. Palosaaren sillan kupeeseen nykyisten veneiden myyntipisteiden kohdalle esitän uivaa venenäyttelyä ja näyttely- ja kongressitiloja. Esillä voi olla myös sukellusvälineitä sekä futuristinen huone, missä on esillä viimeisintä navigaatio- ja paikannustekniikkaa sekä tulevaisuuden mobiletekniikkaa. Kysymykseen voisi tulla myös Technobotnian ”näyteikkuna”.

Marian puisto
Marian puistoon esitän rakennettavaksi kolmeen riviin pengermäisiä asuinkerrostaloja, joiden kerroskorkeudet ovat kolme, viisi ja seitsemän kerosta. Rantakadun ja talojen takaosan väliin, jos mahtuu, tavallista jalkakäytävää leveämpi vyöhyke puurivistölle. Academillin edessä olevat elevaattoritornit rauhoittaisin pelkästään museoitavaksi,

Kalaranta
Jos Academillin puoli on ”kultahammasrannikko” niin Kalarannan puoli on tarkoitettu tavalliselle rahvaalle. Nykyisen rantamakasiinin paikalle uusi, paremmin ympäristöön sopiva rakennus, jonne tulee tilat ravintolalle, vuokrattavia kokoustiloja ja tilat suoramyynnille eli jonkinlainen pienimuotoinen maalaistori. Rantaan olisi saatava myös toinen alus ympärivuotista ravintolatoimintaa varten. Aluksen paikka olisi ns. luiskan vieressä olevan laiturin, entisen m/s Böljanin paikalla.

Vaskiluodon sillapenkereen reunaan Sundominlahden puolle kevyenliikenteen väylä, joka noudattelee rantaviivaa. Väylä aina Sundomin sillalle saakka. Väylä varteen puita.

Älä hullua yllytä

-Strampenin edustalle, nykyiselle kirppisalueelle, maan korkeatasoisin minigolfrata. Kirppis siirtyisi tietysti Kuntsin edustalla olevalle tapahtumatorille.

-Silta Yliopistonrantaan rakennetaan elevaattoritornien ja Pohjanmaan Museon väliseltä alueelta mutta siitä tehdään läpinäkyvä, lämmitetty tunneli.

-Sundominlahdelle tuodaan jostakin ent. sis. maasta majakkalaiva, joka valaisee öisin kaupungin rantoja.

Tässä minun vastaukseni apulaiskaupunginjohtaja Heikki Longan pyyntöön. Jos kynnys esittää omia ideoita suoraan Heikki Longalle on liian korkea, esitä ne täällä. Toimitan ideat edeleen asianosaisille.

Ota kantaa ja anna palaa! Klikkaa alapuolella olevaa comments linkkiä ja jätä mielipiteesi kommenttialueelle. Kerromitä mieltä Sinä olet kaupunginrannasta. Mitä siellä pitäisi olla?. Voit lähettää jutun myös kaverillesi klikkaamalla kirjekuoren kuvaketta.

8Kommenttisi:

At 10:49 ap., Anonymous Anonyymi said...

Minun mielestäni vierasvenesatama tulisi rakentaa Tullimakasiinin vai onko se nykyään Kuntsin, eteen.

 
At 12:55 ip., Anonymous Anonyymi said...

Vaasa on merenrantakaupunki, mutta ei ole millään tavalla hyödyntänyt rantojaan. Hävyttömyyden huippu on vankila parhaalla paikalla.

Tällä hetkellä vaasalaisilla eikä varsinkaan turisteilla ole mitään syytä mennä rantaan. Miksi muissa rantakaupungeissa on vilkkaita rantaraitteja pikku kuppiloineen ja idyllisine ravintoloineen sekä pikku putiikkeineen, mutta Vaasassa ei ole kuin Faros ja Strampen, joka sekin on jo aika kaukana rannasta... Vaasalla olisi kaiket mahdollisuudet kehittyä oikeaksi kesäkaupungiksi jolloin turisteja saataisiin käymään lisää joka rikastuttaisi myös kaupungin liike-elämää ja vilkastuttaisi mm. risteilytoimintaa ympäröivään upeaan saaristoon.

Ja toisekseen olisi jo syytä päästä Setterbergin haamusta eroon ja avata edes jossain määrin ranta-alueita myös asunto- ja liikerakentamiselle. Tämä edellyttäisi sitä, että vaasalaiset pääsisivät eroon nurkkakuntaisuudesta ja kateudesta. Tulisi nähdä, että ainoa kestävä tapa kaupungin selviytyä jatkossa on tehdä siitä houkutteleva. Kyseessä on kaikkien yhteinen etu, että kaupunki pystyy kilpailemaan yritysten sijoittumispaikoista ja tuottavista veronmaksajista. Jos tämä oltaisiin tajuttu jo 70-luvulla, olisi vaasa nykyään Oulun kokoinen menestyjä. Vieläkään ei ole liian myöhäistä kääntää kelkkaa, mutta nurkkakuntaisuus ja kuvitellun omaneduntavoittelu on unohdettava. Muuten saamme tulevaisuudessa tyytyä Nykarlebyn kohtaloon. Asukkaat ovat kyllä tyytyväisiä oloihinsa, mutta eipähän väki lisäänny eikä työpaikkoja synny. (Sivuaa tämä loppuosa tuota aiempaakin keskustelunaihetta...)

 
At 1:10 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kannatan lämpimästi edellestä kirjoittajaa. Olen myös samaa mieltä nimimerkki vaasalaisen kanssa siitä, että ns. kaupunginranta tulisi raekentaa näyttävästi ja "kalliisti".
Muissakin kaupungeissa on eastendinsä ja westendinsä.
Joustamalla yksityiseen suuntaan, saadaan Vaasaan näyttäviä taloja ja yksityisasuntoja.

Miksi ei siis siilojen paikalle paikallinen mediakeskittymä. Nythän siellä on jo Future Film, Siltaloppi ja Mediahouse ja taitaa olla muitakin.

 
At 1:57 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ajatus kaupunginrannasta kaupunkilaisten toisena "olohuoneena" on utopistinen, varsinkin jos siilojen purkäminen annaetaan yksityiselle, joka sitten saa rakennusoikeutta Marianpuistosta. Se merkitsee kovaa ja tiivistä rakentamista. Ajatukseen ei tule suostua ilman tarkkkaa selvitystä.

Sen sijaan Tullimakasiinin vai pitäääkö oppis käyttämään sanaa Kuntsi, ja rannan välisestä alueesta saattaa jonkinlainen olohuone tullakkin.

Se edellyyttää minusta ainakin sitä, että Kuntsin rannanpuoleisesta (tulevasta) terassista tehdään sellainen, että sesonkia voidaan pidentää. Eli siis jonkinlaiset katteet.

Lisäksi terassilla pitäisi olla savustusuunit silakkaa ja siikaa varten, ehkä jättimäinen loimulauta tai vain avotakkaan rakennettu varras, missä voisi grillata kokonaisen lampaan tai possun. Savustamisesta ja grilaamisesta tehdään tietysti ohjelmanumero.

Lisäksi rantaan pitää saa kunnollinen venetaxiasema (nykyinen kuulemma siirtyy muualle)Rantaan tulee kehittää risteilytoimintaa, näyttelytopimintaa, vuokraustoimintaa ja vaikkapa lavatanssitoimintaa.

Ehkä rannan tuntumaan sopisi myös pari pikaruokakioskia.

 
At 5:00 ap., Blogger ninest123 said...

louis vuitton outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, air jordan pas cher, prada outlet, chanel handbags, longchamp pas cher, longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin, gucci outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, longchamp outlet, nike air max, louboutin shoes, ugg boots, nike roshe run, louboutin pas cher, tory burch outlet, burberry, ralph lauren pas cher, michael kors, nike free, air max, nike outlet, cheap oakley sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, ray ban sunglasses, kate spade outlet, jordan shoes, tiffany jewelry, oakley sunglasses, nike free, replica watches, ugg boots, nike air max, prada handbags, sac longchamp, uggs on sale, replica watches, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, longchamp outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, tiffany and co

 
At 5:03 ap., Blogger ninest123 said...

north face, michael kors, hogan, replica handbags, true religion jeans, tn pas cher, coach outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, abercrombie and fitch, michael kors, nike air max, true religion jeans, nike free run uk, air force, coach outlet, hollister, burberry, true religion outlet, ugg boots, vans pas cher, nike air max, kate spade handbags, sac guess, north face, oakley pas cher, ralph lauren uk, true religion jeans, lacoste pas cher, michael kors outlet, ray ban pas cher, nike blazer, nike roshe, michael kors outlet, new balance pas cher, timberland, michael kors, hermes, ray ban uk, ugg boots, hollister pas cher, michael kors outlet, nike air max, michael kors, vanessa bruno, converse pas cher, burberry outlet online, coach purses, lululemon, mulberry

 
At 5:06 ap., Blogger ninest123 said...

soccer shoes, vans shoes, louboutin, vans, herve leger, instyler, asics running shoes, hollister, ghd, lululemon, converse, birkin bag, nike roshe, hollister, mac cosmetics, north face outlet, new balance, ray ban, mcm handbags, hollister, nike huarache, insanity workout, celine handbags, nfl jerseys, nike air max, timberland boots, nike air max, chi flat iron, ralph lauren, babyliss, abercrombie and fitch, lancel, jimmy choo shoes, gucci, longchamp, nike trainers, soccer jerseys, converse outlet, oakley, beats by dre, mont blanc, baseball bats, iphone cases, wedding dresses, reebok shoes, p90x workout, bottega veneta, valentino shoes, ferragamo shoes, north face outlet

 
At 5:08 ap., Blogger ninest123 said...

pandora charms, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, supra shoes, karen millen, thomas sabo, juicy couture outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, swarovski crystal, wedding dresses, louis vuitton, swarovski, moncler, replica watches, canada goose, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, moncler outlet, toms shoes, moncler, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, moncler, moncler, moncler, canada goose outlet, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, marc jacobs, pandora charms, ugg boots uk, canada goose uk, canada goose, doudoune canada goose, links of london, moncler, hollister, canada goose, louis vuitton

 

Lähetä kommentti

<< Home