Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


sunnuntaina, toukokuuta 22, 2005

Ahvenen kutu

Palosaaren kala-apajat houkuattaa

Sunnuntaina
iltapäivällä Palosaarelle vievän ”Paperisillan” siltarummun kohdalla oli kuhinaa sekä vedessä että rannalla. Rannalla kuhinan aiheuttivat nuoret, jotka haavilla pyysivät vastavirtaan Vetokannaksen puolelle nousevia ahvenia. Kovin isoja ahvenet eivät olleet.

Sähkölaitoksen puolella pyörätien silta-aukon vieressä oli sielläkin kalastajia. Heidän välineenään oli perinteinen mato-onki. Silminnäkijän havainnon mukaan kala liikkui hyvin, oli isokokoista ja kävi hanakasti koukkuun.
Onkimiehet ovat silmäähivelevä näky.

Ahven nousee kutemaan
Seuraan ahvenen nousua noin puolentunnin ajan. Sinä aikana Paperisillan alitse virtaavaa uomaa tai ränniä pitkin nousee satoja ahvenia. Yhdellä silmäyksellä saattaa nähdä kymmeniä ahvenia.

Paikalle ilmestyy myös kaksi maahanmuuttajaa pitkävartisine haaveineen. Näkee selvästi, että miehillä on kokemusta kalastamisesta. Sen vahvistuu myös paikalle ilmestynyt palosaarelainen rouva. Hyvällä onnella ahvenen kutunousu jatkuu vielä runsaan viikon ajan.

Jännittävää nähdä nouseeko seuraavaksi särki, ja monen yllätykseksi ehkä säyne, jota pikkupojat ovat pyytäneet silta-aukon yläpuolelta jo muutaman vuoden ajan.

Ahvenen kutu
Ahvenen kutuun ehtivät hämäläisetkin, kuulu vanha ja paikkaansa pitävä lausahdus. Lausahdus johtuu siitä, että ahven saattaa kutea jopa puolitoista kuukautta.
Ahven aloittaa kutunsa heti rantojen sulaessa säästä. Ahven nousee mielellään puroja pitkin altaisiin ja lampiin. Tyypillisellä kutupaikalla on heinikkoa, oksistoa tai muuta kasvustoa.

Samaan aikaan ahvenen kudun kanssa alkaa myös särjen kutuaika. Särki suosii paikkoja, joissa on runsaasti vesikasvillisuutta. Rannalla ollessa saattaa jopa kuulla särkien lotinaa, joka houkuttelee petokalat liikkeelle. Myös lahna kutee lähes samaan aikaan ahvenen ja särjen kanssa. Lahnoilla kutu tapahtuu jaksoissa. Lahna valitsee kutupaikakseen auringon paisteen puoleiset, kasvillisuutta lykkäävät lahdet. Kutu tapahtuu 1-2 m syvyydessä.

Ahvenen kutu
http://www.kalakerho.net/ahvenen_verkkokalastus.htm
Ahven resepti
http://www.fishfood.fi/index.php?pageid=2
Ota kantaa ja anna palaa! Klikkaa alapuolella olevaa comments linkkiä ja jätä mielipiteesi kommenttialueelle.Voit lähettää jutun myös kaverillesi klikkaamalla kirjekuoren kuvaketta.

11Kommenttisi:

At 6:17 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mitä hyviä onkipaikkoja on kaupungin rannoilkla? Onko keanelläkään kokemuksia?

 
At 9:21 ap., Anonymous Anonyymi said...

Viime kesänä oli elokuussa poikia virvelöimässä Vaskiluodon silta-aukon kohdalla (Hovioikeudenaltaan puolella).
Pojat saivat isoja hauenvonkalaita. MInäkin ostin kaksi eurolla kappale.

 
At 1:02 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ovatko Vaasan lähivesille istutetut kalat vain kalastusseurojen omaisuutta vai ovatko ne tarkoitettu kaikille.

Jos ovat kaikille, niin mihin niitä on istutetu ja kuinka paljon?

 
At 3:33 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kannattaako tässä nyt mainostaa että kalaa saa nostettua haavilla, ensinnäkin kala on kutuvaelluksella rauhoitettu ja haavin käyttö kalastusvälineenä on luvanvaraista tuskin näillä maahanmuuttajilla lupaa löytyy.Itse ainakin soittaisin poliisin paikalle lupia kyselemään jos sielä haavilla porukka heiluu.

 
At 4:40 ip., Anonymous Anonyymi said...

No, siellä oli kyllä etupäässsä palosaarelaisia tenavia. Mamuja oli tasan kaksi.

Jss kerran kutukalan pyytäminen on haavilla kiellettyä, niin onko se sallittua katiskalla?
Ainakin kaikki kalastussivut antaa neuvoja kuinka kutuahvenia pyydetään.
K. Eemeli

 
At 6:56 ip., Anonymous Anonyymi said...

Sundomin silta-aukon kohdalla on Vaasan paras talvikalastuspaikka. Siellä uistelee jään alta melkein joka talvipäivä ainakin valokuvaaja Pentti Pashinsky ja näkyy saavan myös kalaa. Toki siellä käy muitakin.

 
At 7:27 ip., Anonymous Anonyymi said...

Paras kala-apaja Vaasassa sijaitsee Kauppahallin II kerroksessa.

 
At 7:33 ip., Anonymous Anonyymi said...

Paras kala-apaja on nykyään Kalarannassa lauantaisin kello 10. Saa jopa tuoreempaa ja halvempaa kuin Kauppahallista!

 
At 8:25 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onko kukan fiskari keksinyt viedä turismoja taikka vaasalaisia kalavesille kokemaan vaikka verkkoja kohtuullista korvausta vastaan.

Mahtaisi olla elämys mennä rysille ja sen jälkeen vaikka savustamaan böklinkiä.

Tarjoan idean ilmaiseksi vaikka kalarannan kastajalle Tom Blomille.

 
At 9:17 ap., Anonymous Anonyymi said...

Kopioitu Vaasan kaupungin sivuolta:

Vaasa kuuluu Korsnäs – Maalahti kalastusalueeseen ja nyt on uusi kalastusalueen kartta ilmestynyt. Yhdellä puolella on koko kalastusalueen vesirajat, kalasatamat, pienvenesatamat, luontoasemat ja uimarannat, joten karttaa voi käyttää muutenkin hyväksi. Toisella puolella on vain Vaasan kalavedet kalasatamineen ym. Kartan hinta on 5 € ja sitä saa Kansalaisinfosta (pno 06-3251550) , pääkirjasto, ma-pe 10-16.15.

 
At 8:13 ip., Anonymous Anonyymi said...

Tuo tieto särjen kudusta ei aivan pidä paikkaansa. Näillä tienoilla särki kutee heti kun jäät lähtevät ja silloin niitä hyppii rantaruohikoissa aivan järjettömiä määriä, vesi on kuin kiehuvaa kalakeittoa. Katiskoihin tuli toukokuun alussa niin paljon kalaa ettei niitä tahtonut saada veneeseen, 20-30 kiloa per katiska ja katiska täynnään yli puolilleen ilmaan nostettuna. Yöllä särkien touhu oli hulppean kuuloista, niitä poreili rantavesissä tuhansittain.

//harold

 

Lähetä kommentti

<< Home