Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Vaasan tori

Uusi suunnitelma tuo torille liikerakennukset
Nyt olisi käynnistettävä kansalaiskeaskustelu torin tulevaisuudesta.
Apulaiskaupunginjohtaja Heikki Lonka toivoo kansalaiskeskustelua uudesta suunnitelmasta, jonka mukaan torille halutaan kaksi liiketaloa ja maanalainen kauppakeskus. Asiasta kertoo sanomalehti Pohjalainen la. 18.6. 2005. Suunnitelmissa on kaksi yli 500 neliön liiketaloa, joista toinen sijoittuisi ala- ja toinen ylätorille. Torin alle Vaasanpuistikon alle louhittaisiin 8000 neliön kokoinen kauppakeskus.

Maanalaisesta kauppakeskuskesta pääsisi Aktia-taloon, Kauppahalliin ja Rewel-Centeriin. Suunnitelman on tehnyt arkkitehtitoimisto Aitoaho&Viljanen. Toimeksiantajina ovat Halli Oy ja Osuuspankki. Kustannusarvio on 24-30 miljoonaa euroa. Suunnitelma vaatii kaavamuutoksen. Jos se menee lävitse, niin rakennustöihin voitaisiin ryhtyä vuoden päästä.

Apulaiskaupunginjohtaja Heikki Lonka ei näin nopeaan aikatauluun usko. Lonka kaipaa kansalaiskeskustelua asiasta.

Minkälaista on hyvä kansalaiskeskustelu?

Monessa ajankohtaisessa asiassa on nostettu esille kansalaiskeskustelun merkitys. Keskustelemme Mustikkamaasta, Suvilahden asuntomessuista, torin uusista rakenteista ja monesta muusta ajankohtaisesta asiasta. Mutta miten käydä hyvää keskustelua?

Ensin pitäisi varmaan määritellä, mitä on hyvä keskustelu. Keskustelu ei ole päätöksentekoa, päätökset tapahtuvat elimissä, joille päätökset on delegoitu.

Hyvä keskustelu luo kuitenkin pohjan hyvälle päätöksenteolle. Jos keskustelussa on tuotu esille monipuolisesti asian eri puolet, se luo hyvän pohjan päätöksenteolle ja estää esimerkiksi myöhemmin mahdottomiksi osoittautuvien päätösten tekemisen. Sensuuri ei luo hyvää hallintoa.

Keskustelu toimii parhaiten, jos osallistujien on mahdollisimman helppo tuoda esille ajatuksiaan, eikä heidän tarvitse pelätä, että heitä leimataan niiden takia. Suvaitsevaisuus ja toisen kunnioittaminen on hyvän keskustelun peruslähtökohta. Puheenvuoroja tulee arvostella vain niiden sisällön mukaan, ei esittäjän mukaan.

Keskustelun tuhoaa osallistujien leimaaminen ja panettelu. Esittämällä toisten puheenvuorojen lähtökohdat moraalittomiksi tai jopa laittomiksi halutaan viedä koko keskustelulta pohja ja legitimiteetti. Näiden keinojen käyttäjät eivät ymmärrä, että pilaamalla keskustelun edellytyksen nakerretaan samalla demokratian perustaa.

Kaiken toimivan demokratian edellytys on nimittäin toimiva kansalaiskeskustelu. Ilman sitä demokratia ei voi kukoistaa eikä saada mitään aikaan."

Heikki Lonka

Lue myös tämä
Vanha keskustelu torista

Osallistu uuteen keskusteluun. Klikkaa comments linkkiä. Kerro tästä jutusta myös kavereillesi ja klikkaa kirjelomaketta.

26Kommenttisi:

At 7:22 ap., Anonymous B.R.W said...

Suunnitelma tuo mieleen valtavan määrän kysymyksiä. Aloitetaan purkaminen vaikka tästä:

Onko suunnitelman takana liike-elämän auttaminen vai Halli Oy:n osakkeenomistajien voittojen kasvattaminen.

Kuka muuten omistaa Halli Oy:n? Käy kysymässä, niin et saa vastausta, vaikka lainmukaan tieto on julkinen.

Jos Halli Oy kasvaa liian suureksi ja liian mahtavaksi niin siitä kärsii koko kaupungin liiike-elämä. Jo nyt Halli Oy:n vuokrataso ylittää monen yrittäjän kipukynnyksen.

 
At 10:41 ap., Anonymous Anonyymi said...

Yksi keskeisistä ongelmista on, miten sijoittaa kaksi liikerakennusta niin, että ne eivät peitä tai häivytä Vapaudenpatsasta katsoit sitä sitten Kauppapuistikolta kummalta puolelta tahansa.

Eli Hietalahdesta päin tultaessa Vapaudenpatsaalle täytyy olla esteetön näkyvyys.

Toinen hiukan pienenpi ongelma on Vapaudenpatsaan ympäristö jos toria ryhdytään rakentamaan. Nykyisen kaltainen avoin plaani ei enää käy.

 
At 12:22 ip., Anonymous saletti näin said...

Vaasan keskustan ongelma ei ole se, että puuttuu liikehuoneustoja, vaan Airaksisen ja Halli Oy;n kovat vuokrat ja se, että parhaat liikehuoneustot on pankeilla, vakuutusyhtiöillä ja huoneustoketjuilla. Luopumalla katutason toimipisteistään ne tekisivät palveluksen koko kaupungille.

 
At 2:27 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kuka omistaaa torin? Ilmeisesti Vaasan kaupunki, eli me tavalliset vaasalaiset. Toivottavasti tämän asian käsittelyssä omistajan mielipide otetaan huomioon. Siis niin etteivät esim. kapunginvaltuutetut ja virkamiehet aja asiaa niin kuin itse omistaisivat torin ja asian käsittelyyn vaikuttaa poliitikkojen ja virkamiesten oma etu ja suhteiden edistäminen "vaikutusvaltaisiin piireihin".

 
At 4:44 ip., Anonymous Anonyymi said...

Siis millaisen torin Sinä haluaisit. Käydään sitä keskustelua tässä ja nyt.

 
At 5:12 ip., Anonymous B.R.W said...

Toinen peruskysymyksistä liittyy siihen kuka saa suunnitella uuden torin. Suosittelen lämpimästi arkkitehtikilpailun järjestämistä.

Aitoaho&Viljasen illustraatio Pohjalaisessa 18.6. oli järkyttävä. Se kertoo siitä, että ideat ovat hiipuneet.

Sittäpaitsi "illu" olisi pitänyt olla sekä silmäntasalta, että n. 50 metrin korkeudelta.

A&V ovat tehneet hyvän alkutyön. Nyt on muiden aika jatkaa.

 
At 2:18 ap., Anonymous Anonyymi said...

Ensiksi rantaraitti, sitten tori, mikä seuraavaksi? Hietasaari? Missä kohta tavallinen kansa saa tallata?
Eikö nyt ensiksi tehdä tuo Kävelykatu valmiiksi. Möyriköött maan alla mutta ei nyt sentään torille!
Mikä on torin määritelmä? Joo, "suuri aukea paikka".

 
At 6:54 ap., Anonymous v.a.a.salainen said...

Ei tunnu oikein mukavalta ajatella, että vaasalaiset joutuisivat ajamaan Halli Oy:n omistamaa ramppia myymälöihin, jotka Halli Oy vuokraa. Lähes koko torin päällinen ja alainen olisi pääosin Halli Oy:n omistuksessa.

Se ei olisi kenenkään muun kuin Halli Oy:n etu. Tosin mukana on myös Osuuspankki ja taitaa siellä josssakin pilkahdella myös muu ruotsinkielinen pääoma.

Kun vaikutukset ulottuvat vuosikymmeniksi eteenpäin, on suunnitelmat tehtävä kestävälle pohjalle mahdollisimman suurella yksimielisyydellä.

 
At 2:15 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kysymys kuuluu myös kestääkö keskustan yrittäjien lompakot lisäremonttia. Tori on ollut jo viimeiset kolme vuotta jos jonkinmoisen remontin kourissa ja tämä on näkynyt asiakaskatona keskustan liikkeissä. Jos tori taas revitään auki niin en usko sen ainakaan lisäävän asiakasvirtoja keskustassa eli Idea hyvä, mutta toteutus pitää miettiä huolella.

 
At 2:47 ip., Anonymous Ymmärsinkö oikein? said...

Ei kai tarkoitus ole repiä toria auki, vaan rakentaa torin pinnalle ja Vaasanpuistikon alle pieni pala kerralaaan.

 
At 9:25 ip., Anonymous Anonyymi said...

Nyt vain torikokouksia pystyyn torista.

 
At 1:25 ap., Anonymous Anonyymi said...

Ei parkkihallinkaan takia pitänyt repiä toria auki - vaan kuinka kävi? Lähes kolme vuotta monttuna ja esim Sokos lähti.

Nyt muutama vuosi ilman mitään projektia itse torille! Se on hyvä näin! Kävelukatu valmiiksi ja autot pois torilta!

 
At 6:50 ap., Anonymous Anonyymi said...

Merkillisen tahmeata. Mitään uusia näkökantoja ei asiasta ole täällläkään esitetty, vaikka asia koskee jokaista vaasalaista.

Onko kysymys luovutusvoitosta v aimistä?

 
At 9:45 ip., Anonymous Anonyymi said...

koko tästä keskustelusta huomaa, että vaasalaiset eivät halua mitään muutoksia..aina kaikki suunnitelmat kaatuvat..ei mitään uutta hienoa hyväksytä..ihan hirveetä.Vaasa on minun mielestä aikasen ruma kaupunki ja paljon rumia taloja ja kaupungista pitäisi saada modernimpi.
Hieno kävelykatu vesialtaineen ja penkkeineen on yksi hyvä juttu. Siellähän jos jossain istuu(tungeksii) sekä nuoria että vanhoja näinä kesäpäivinä.
Mielestäni ei myöskään kannattaisi järjestää mitään arkkitehtikilpailuja sillä kävelykadullaan arkkitehtitoimisto a&v on kyllä jo todistanut taitonsa tehdä hyvää jälkeä.

 
At 1:00 ap., Anonymous Anonyymi said...

Eikös Kävelykeksusta ole uutta ja hienoa?
Aloitetaanko vanhojen atlojen purku Hartmanin talosta ja jatketaan kaupungintalolla? Häh?
Rakennetaan torit täyteen taloja! Aloitetaan Kaupparotista ja jatketaan Kasarmintorilla ja Palosaaren torilla. Johan olisi taas muilla ihmettelemistä! Taas imago nousisi.
Kehitysoptimistien pää-ännenkannattaja Pohjalainen löi ällikällä . Se vastusti pääkirjoituksessaan torinpäällisiä taloja! Huikeaa: ryhtyykö lehti "jarrumieheksi"?

 
At 8:46 ap., Anonymous B.R.W. said...

OLEN SITÄ MIELTÄ, että torin päällisestä rakentamisesta on järjestettävä arkkitehtikilpailu.

OLEN SITÄ MIELTÄ, että Vaasanpuistikon alle on rakennettava liiketiloja.

OLEB SITÄ MIELTÄ, että uusien tilojen hallinta on annettava mahdollisemman laajalle pohjalle.

 
At 9:04 ap., Anonymous Old Waasa said...

Sen asemasta että koko ajan puhutaan torista, olisi puhuttava koko ydinkeskustan elvyttämisestä.

Vaasanpuistikko 15:ssa ollut Bibi muutti Hartmannin taloon ja yrittäjä sanoi olevansa tyytyväinen kun pääsi keskustaan" (!)

Myös Kauppapuistikkko Korsholmanpuistikon kulmaan, tuleva Wasa Galleria ja Raastuvankatu ja Tammipiha ovat keskustaa.

Mikä piru kaupunkilaisia vaivaa? Joku kirjoitti, että vaasalaisten pitäisi saada drive in lihatiski keskustaan. Parempaa ironiaa en ole lukenut.

 
At 1:26 ip., Blogger Kuuraiivari said...

Lähes kolme vuotta monttuna ja esim Sokos lähti. Sokoksen lähtö ei liittynyt torin avaamiseen vaan ihan muihin syihin. Liikehän on lopetettu noin puolesta Suomen keskikokoisesta kaupungista...
Jyväskylän keskusta näyttää aina (satoi tai paistoi) olevan vilkas ihmisten kohtauspaikka, johtuen siitä, että se on erittäin tiivis paketti, ilman suurempia aukioita. Kuitenkin olen sitä mieltä, että pidetään arvokas tori oikeana torina!

 
At 8:05 ap., Anonymous Anonyymi said...

Joku kirjoitti että tilojen hallinta tulee antaa laajalle pohjalle. Hyvää huomenta, tiloja hallitsee se joka ne rakentaa/rakennuttaa

 
At 11:11 ap., Anonymous b.r.w said...

Ymmärssit tahallasi väärin. Kysymys on tietenkin siitä, että mitään monopolia asiassa, joka koskee kaikkia vaasalaisia, ei voida antaa yhdelle toimijalle.

 
At 10:14 ap., Anonymous Anonyymi said...

I was looking for blogs referring to Dallas and found yours. Great blog! I'm in Dallas and here's some info about me

 
At 10:03 ap., Anonymous Anonyymi said...

mita olin etsimassa, kiitos

 
At 4:55 ap., Blogger ninest123 said...

louis vuitton outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, air jordan pas cher, prada outlet, chanel handbags, longchamp pas cher, longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin, gucci outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, longchamp outlet, nike air max, louboutin shoes, ugg boots, nike roshe run, louboutin pas cher, tory burch outlet, burberry, ralph lauren pas cher, michael kors, nike free, air max, nike outlet, cheap oakley sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, ray ban sunglasses, kate spade outlet, jordan shoes, tiffany jewelry, oakley sunglasses, nike free, replica watches, ugg boots, nike air max, prada handbags, sac longchamp, uggs on sale, replica watches, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, longchamp outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, tiffany and co

 
At 5:02 ap., Blogger ninest123 said...

north face, michael kors, hogan, replica handbags, true religion jeans, tn pas cher, coach outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, abercrombie and fitch, michael kors, nike air max, true religion jeans, nike free run uk, air force, coach outlet, hollister, burberry, true religion outlet, ugg boots, vans pas cher, nike air max, kate spade handbags, sac guess, north face, oakley pas cher, ralph lauren uk, true religion jeans, lacoste pas cher, michael kors outlet, ray ban pas cher, nike blazer, nike roshe, michael kors outlet, new balance pas cher, timberland, michael kors, hermes, ray ban uk, ugg boots, hollister pas cher, michael kors outlet, nike air max, michael kors, vanessa bruno, converse pas cher, burberry outlet online, coach purses, lululemon, mulberry

 
At 5:04 ap., Blogger ninest123 said...

soccer shoes, vans shoes, louboutin, vans, herve leger, instyler, asics running shoes, hollister, ghd, lululemon, converse, birkin bag, nike roshe, hollister, mac cosmetics, north face outlet, new balance, ray ban, mcm handbags, hollister, nike huarache, insanity workout, celine handbags, nfl jerseys, nike air max, timberland boots, nike air max, chi flat iron, ralph lauren, babyliss, abercrombie and fitch, lancel, jimmy choo shoes, gucci, longchamp, nike trainers, soccer jerseys, converse outlet, oakley, beats by dre, mont blanc, baseball bats, iphone cases, wedding dresses, reebok shoes, p90x workout, bottega veneta, valentino shoes, ferragamo shoes, north face outlet

 
At 5:07 ap., Blogger ninest123 said...

pandora charms, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, supra shoes, karen millen, thomas sabo, juicy couture outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, swarovski crystal, wedding dresses, louis vuitton, swarovski, moncler, replica watches, canada goose, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, moncler outlet, toms shoes, moncler, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, moncler, moncler, moncler, canada goose outlet, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, marc jacobs, pandora charms, ugg boots uk, canada goose uk, canada goose, doudoune canada goose, links of london, moncler, hollister, canada goose, louis vuitton

 

Lähetä kommentti

<< Home