Kirjoita Googlen hakukenttään ensi kerralla sana vaasalaisia ja klikkaa!Keskustelu käynnissä!
Keskustelu Sportista kuumentaa!


tiistaina, kesäkuuta 21, 2005

Greenpeace tiedottaa

Ruoppaushankkeet tuhoavat Merenkurkussa
Ruoppaushankkeet tuhoavat Merenkurkkua
Greenpeacen sukeltajat ja kuvaajat ovat lauantaista lähtien dokumentoineet sekä toteutettuja että suunniteltuja ruoppaus- ja maanmuokkaushankkeita Merenkurkun alueella. Greenpeacen alus M/Y Esperanza on ollut ankkurissa Vaasan edustalla lauantaiaamusta lähtien. Dokumentoinnin ensisijaiset kohteet olivat Björkö, Isolahden ja Södra Vallgrundetin ruoppaushankkeet, jotka ovat olleet paikallisten ympäristöaktivistien hampaissa viime aikoina. Tänään tiistaina Esperansa suuntasi kohti Selkämerta.

Mittavia vaikutuksia
Pienimuotoisten ruoppausten ja läjitysten yhteenlasketut ympäristövaikutukset ovat mittavia. Maassamme ruopataan vuosittain miljoonia kuutiometrejä maamassoja merenpohjalta poukamien, lahtien ja kluuvien ”avaamiseksi” veneliikenteelle. Ruoppaus ja maamassojen takasin läjitys mereen vaikuttaa muun muassa veden kirkkauteen ja virtauksiin sekä tuhoaa vedenalaista kasvustoa tärvellen tärkeitä elinympäristöjä ja kutualueita kaloille.

- Ruoppaus aiheuttaa erityisen suurta tuhoa Merenkurkussa, sillä maan kohoamisen seurauksena täällä ruopataan suuremmassa mittakaavassa kuin muualla Suomessa. Tämän lisäksi ruopattujen maamassojen läjitys rantavyöhykkeeseen tai merelle aiheuttaa joillakin alueilla veden happamoitumista, joka puolestaan vaikuttaa kalakantojen elinvoimaisuuteen, Greenpeacen meribiologi Sari Tolvanen totesi Esperanzan kannella maanantaina.

Epämääräinen lainsäädäntö
- Nykyinen ruoppausta koskeva lainsäädäntö on epämääräinen ja vanhentunut. Laissa ei ole esimerkiksi tarkennettu miten ”vähäisempi toimenpide” määritellään. Lisäksi laissa on lukuisia porsaanreikiä, jotka mahdollistavat kalojen kasvu- ja kutualueiden tuhoamisen. Näihin epäkohtiin on tultava muutoksia, sanoi Greenpeacen tiedottaja Mikael Sjövall.

Greenpeacen saamien tietojen mukaan ympäristöministeri Jan-Erik Enestam ei ole valmis uudistamaan lainsäädäntöä sellaiseen suuntaan, että ruoppausta voitaisiin Suomessa valvoa paremmin tai vähentää.

Aammattikalastus vaarassa
- On muistettava, että ruoppaus tuhoaa pitkällä tähtäimellä myös paikallisen ammattikalastuksen. Ainoa tapa pysäyttää vallitseva ruoppausanarkia ja elvyttää tuhoutunutta meriluontoa on perustaa laaja-alaisia mertensuojelualueita, joiden sisällä ruoppaus ja muut meriluontoa tuhoavat toimet voidaan kieltää. Merenkurkun maanpäällisiä luontoarvoja suojellaan jo monilla eri sopimuksilla. Nyt on korkea aika suojella myös Merenkurkun vedenalaista elämää, Sari Tolvanen totesi.

Lisätietoja:
Greenpeace

26Kommenttisi:

At 12:07 ip., Anonymous Anonyymi said...

Kiitos! Thank´s! Tack! Merc!

 
At 2:41 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mahtaavaa Greenpeace! Pohjalauksen tilauksen lopetin tänään koska tahallsesti jättivät minua ja monia ystäviäni suuresti kiinnostavasta tapahtumasta kirjoittamisen.

Greenpeace saa Pohjalaisen tilausmaksun jatkossa tukena minulta! Tuen maksaminen onnistui helposti täällä
http://www.greenpeace.se/np/s/NPF_adage.asp?g=join&lang=F

 
At 6:41 ip., Anonymous Besse R. Wisser said...

Onko tuo ruoppaus kaikista tärkein ongelma Merenkurkussa? Eikö sellainen ole ns. vaaralliset kuljetukset, joita esim. RG-Line harjoittaa?
Jotenkin tuntuu hieman keksityltä aiheelta.

 
At 7:45 ip., Anonymous Mediaman said...

Kiinnostava piirre Greenpeacen propagandassa on kumiveneiden nostaminen symboliksi. Kumiveneet ovat nopeita, dynaamisia ja hiukan uhkaavia.
Ne symbolisoivat myös vapautta ja ehkä myös seksuaalisuutta.

Todella taitavaa!

 
At 8:14 ip., Anonymous Anonyymi said...

Ei kai Greenpeace nyt tänne asti tule keksimällä keksimään aiheita mitä voisi nostaa esille!

Heidän tieteellinen tietämyksensä on huippua. Myös mediasuhteet ja markkinointi on huippuluokkaa.

Sellaiset mediat jotka arvostavat lukijoitaan - eivätkä ole ylimielisiä manpuloijia - tietysti kirjoittavat varsinkin nuorempaa ja tiedostavampaa kovasti kiinnostavsta ilmiöstä nimeltä Greenpeace.
Todellalimbo Pohjalaiselta jättää huomiotta vierailu. Tästä lähtien luen Pohjalaista epäillen sillä mikään vahinko tuo ei ollut.

Tietääks porukka kuka suomalainen oli koko maailman Greenpeacen johtaja muutaman vuoden 90-luvulla?

 
At 9:07 ip., Anonymous Eppu said...

En ainakaan minä tiedä. Kerro jo!

 
At 11:20 ip., Anonymous Anonyymi said...

Matti Vuori

 
At 11:51 ip., Anonymous Anonyymi said...

Mitä itse rupppauksiiin tulee niin täälläpäinhän on lähes "jokamiehenoikeus" ruopata mutaisia huvilarantoja. Tämä hävityksi tuomittu taistelu luonnonvoimia vastaan on luvanvaraista mutta harva taitaa sitä edes tietää. Kaivinkoneurakoitsijoita voitaisiin mielestäni kohtuudella edellyttää että kaivuun ehtona on maan (vesijätön) omistajan hankkima lupa möyrimiselle ja sanktioida myös kaivaja.(Nämä luvattomat möyrimiset aiheuttavat traagisia naapuririitoja - yksikin kerran täytti puolet yhteisestä lahdesta...Näillä sitten vaivataan viranomaisia ja oikeusapparaattiamme)

 
At 11:57 ip., Anonymous Anonyymi said...

Vasabladet oli myös hienosti huomioinut m.m. (vaasalaisen lisäksi Maailmakuulun Greenpeacen vierailun. Lienee ensimmäinen kerta kun ammattikalastajat olivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa Grenpeacen kanssa. Hyvä Vaasan kalastajat!
Vbl tänään:
"När det gäller marina reservat – och jakten på sälar – går yrkesfiskarnas och de Greenpeaceaktivas åsikter isär. Ändå är Heinonen och West överens om att det är viktigt att fiskare och Greenpeaceaktiva kommunicerar med varandra.
Och försöker förstå varandra.

När det gäller muddringen är de överens om att fiskbeståndet tar skada av muddringen.

–Jag befarar att muddringen har samma effekt på havsbottnen som skogsdikningen hade. Det vill säga att fiskarna försvinner med tiden, säger Bertel West.
Dessutom anser han att det är totalt onödigt att gräva längs stränder – resultatet blir ändå kortvarigt eftersom landhöjningen är stor.
–Längs hela kusten muddras det litet här och litet där, men hur mycket tål havet egentligen, undrar Göran Heinonen.
Och det som oroar de aktiva inom Greenpeace är just den okontrollerade muddringen.

 
At 1:55 ap., Anonymous Anonyymi said...

Joopa joo... Ruoppaukset ovat välttämättömiä. Varsinkin Merenkurkussa, jossa maa nousee metrin sadassa vuodessa. Ellei ruoppauksia saa tehdä, ei Vaasalla eikä millään kaupungilla ole pitkällä tähtäimellä satamaa ja kaikki rannat ovat kulkukelvottomia kaislikoita varsinkin kun joet puskevat lietettä esimerkiksi eteläiselle kaupunginselälle ja Påttin puhdistamo Isolahteen.

Toki ruoppausten haittoja tulee rajoittaa mm. kieltämällä ruoppaukset kutuaikaan kuten nyt jo on tehty sekä edellyttämällä ruoppauslupaa, joka myöskin on tällä hetkellä tilanne sekä huolehtimalla siitä, että happamat pohjamassat kalkitaan, jota myöskin edellytetään. Ellei joku toimi lain ja ruoppausehtojen mukaisesti, on kyse virkamiesten lepsuilusta. Ei kun kovempi linja käyttöön ja väärintekijät pistettäköön korjaamaan tekemänsä vahingot. Joko kalkitsemaan ruoppausmassansa tai jopa edellyttää ruoppausmassojen siirtämistä, mikäli ne on läjitetty laittomaan paikkaan.

Eli en lähtisi mustavalkoisesti kieltämään ruoppauksia vaan huolehdittakoon riittävästä valvonnasta jotta vain välttämättömät ruoppaukset suoritetaan ja näiden ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman pienet.

 
At 6:57 ap., Anonymous Aktiivi said...

Uutinen on se, jonka toimitus uutiseksi nostaa ja noteeraa. Tuntematta sanomalehti Pohjaisen käytäntöä epäilen, että Greenpeacen huomiotta jättäminen on linjakysymys, mutta voihan kysymys olla myös työvoiman käytöstä.

Linjakysymystä epäilen,koska tänäänkään ei lehdessä ollut aiheesta mitääm

Jos tämä on valinta niin se huolestuttaa. Lehti torjuu näin nuoret ja aktiiviset ja ympäristöstä kiinnostuneet lukijat.

 
At 9:00 ap., Anonymous Anonyymi said...

En syyttäisi virkamiehiä lepsuilusta. Kun he eivät saa tietoa missä möyritään niin vaikea siinä on toimia. Ymmärtääkseni vaötosa ruoppauksista on täysin luvattomia - niiden tarpeellisuus on sitten eri asia.

(Tolpppien varassa olevan) laiturin rakentaminen olisi luonnon kannalta paras vaihtoehto. Ranta siirtyy auttamatta ja esim Gustavsborgissa voisi jo tehdä uuden rantapolun lähemmäksi vettä. Antta siis ranna siirtyä - siirrytään perässä. Niin joudutaan satamakin (pian taas) siirtämään. Eihän nykyäänkään iso laivat Vaasaan pääse. Suur-Vaasan ulkosatama tulee varmaan sijaitsemaan varmaakin Norra Vallgrundissa - siksihän se muuten älytön silta tehtiin.

 
At 1:05 ip., Anonymous Anonyymi said...

Greenpeace pysyy uskollisesti pääsponsorinsa eli öljy-yhtiöiden talutusnuorassa. Keksitään kaikenlaisia naurettavia ongelmia, kuten nyt tämä ruoppaus, vaikka esim. öljykuljetukset (varsinkin Itämerellä) ovat luonnon kannalta suurimmat uhat Suomen merialueilla. Mutta ne eivät Greepeacea kiinnosta, kuten nähtiin talvella, kun yksipohjaiset tankkerit makasivat jäissä täydessä öljylastissa ja asia ei Greenpeacea kiinnostanut...... Ja muuten turha tulla selittämään mitään siitä, että Greenpeacen toiminta
rahoitetaan yksityshenkilöiden lahjoituksilla, koska lahjoittajien nimet eivät ole julkista tietoa.... ;)

 
At 2:38 ip., Anonymous Anonyymi said...

Onko sulla jotain faktaa Greenpeacen ja öljyalan suhteesta?

 
At 5:19 ip., Anonymous googlettaja said...

Minäkin haluaisin tietää. Yritin googletaa seuraavilla, mutta en löytänyt mitään luotettavaa materiaalia. Koettakaa mutkin:

greeanpeace oil indstry
anti greenpeace
anti news greenpeace
greenpeace watch
against greenpeace
greenpeace corrupted oil

 
At 6:49 ip., Anonymous Anonyymi said...

Taidatte olla murkkuikäistä väkeä, jos Greenpeacen ja öljy-yhtiöiden allianssi on teille uusi asia. Tästähän on puhuttu jo ainakin 20 vuotta.... Jos on seurannut vähän pitempään Greenpeacen toimintaa, niin huomaa varsin nopeasti,, että Greenpeacen iskuja suunniteltaessa öljy-yhtiöt pääsevät todella vähällä, jos toisaalta ajattelee mikä vaikutus fossiilisilla polttoaineilla on kasvihuoneilmiön kehittymisessä tai minkä jatkuvasti konkretisoituvan uhan öljykuljetukset muodostavat ympäristölle.... Ja sitä Googlen käyttämistä kannattasi harjoitella vähän lisää, koska itse löysin heti vastaavanlaisia epäilyjä esim. suomalaisten ydinenergianuorten sivuilta. ;)

http://www.ydinenergianuoret.fi/gp_mielenosoitus.htm

 
At 8:12 ip., Anonymous googlettaja said...

Mitä tämä sitten on?
Greenpeacesta ja öljystä

 
At 9:18 ip., Anonymous Anonyymi said...

Näinhän se menee:
1. Heitetään (löyhäperusteinen) epäilys toimijan vaikuttimista.
2. Vähätellään esiin nostettua ongelmaa perehtymättä viitekehykseen
3. Saadaan keskustelu väärille urille

(Liito-orava/Asuntomessut asiassa vähän sama juttu - unohdettiin että lainsäädäntö on asiassa tiukka ja kaupunki itse tilasi selvityksen, jonka tulos uhkaa projektia. Jos tässä yhteydessä vaikka alkaa väitää että Kouhin jäsenyys Pohjalaisen hallituksessa muokkaa lehden kantaa niin sehän on asian viemistä väärille raiteille - faktoissahan pitäsi pysyä.)
Tässä tapauksessa unohdetaan millä asialla Greenpeace täällä oli.

Grenpeace kampanjoi Itämeren puolesta (maailman saastunein meri!)ja ennen kaikkea sinne perustettavien merensuojelualueiden tarpeesta. Siksi nyt ei puhuta öljy-yhtiöstä, ydinvoimasta,liiot-oravista eikä edes hylkeistä. VAAN Itämeren vedenalaisen luonnon, kalaojen kutupaikojen yms uhkista. Ja tässä juuri ruoppaukset ja pengerrykset ovat MERENKURKUN suurin vitsaus. KS
http://www.greenpeace.se/np/s/NPF_oce_reservat.asp?g=oce


Salaliitto-teoriota aina esiintyy. Ja epäilyjä eri aktivistien motiiveista. Mitkä ovat esim. vaasalaisten luonnonsuojelijoiden motiivit toiminnalleen?

Greenpeace on saanut paljon aikaan. Hyvä!

Tässä lainaus "googettajan" linkistä löytyneestä luotettavalta tuntunesta tiedotteesta. Tiedotteen laatijalla ei liene syytä kirkastella mitenkään Greenpeacen kilpeä aiheettomasti...

jolloin ympäristöjärjestöt ovat lisäämässä
painetta öljy-yhtiötä kohtaan. Aiemmin tällä viikolla, FoEI, Greenpeace
ja People and Planet ilmoittivat yhteisestä Exxon-boikotista (Esso)
(www.stopesso.co.uk)

 
At 12:26 ap., Anonymous Anonyymi said...

Viimeisin kuulemani salaliitto-teoria oli että kaasuyhtiöt hyötyisivät tukemalla Greenpeacea taistelussa öljy-yhtiöitä vastaan. Eli kaikkea olettamia löytynee.

Mielenkiintoisempana taloudellisten siteiden suhteen taidetaan pitää Greenpeacen suhdetta orgaaniseen ruokaan.

 
At 1:03 ap., Anonymous Anonyymi said...

Olen kuullut melko varmalta taholta että rantaraitteja kävelevät ja pyöräilevät salaa rahoittavat luonnonsuojelijoiden ja vihreiden toimintaa. Kuparisaaren puskikossa on salainen säätöpossu johon aina euro sujahtaa. Siksi ne vastustaa rannan pilaamista asunnoilla!

 
At 10:17 ip., Anonymous Anonyymi said...

Greenpeace on periaatteessa hyvällä asialla halutessaan suojella maapalloa mutta sen toiminnasta puuttuu logiikka.

Organisaation kotisivuilla taistellaan ydinvoimaa vastaan ja fossiilisten polttoaineiden aiheuttamaa ympäristömuutosta vastaan. Energiaa pitäisi Greenpeace:n mukaan tehdä uusiutuvista energialähteistä. Muuten hyvä mutta kun uusiutuvilla energianlähteillä ei ole mitään mahdollisuutta tuottaa luotettavasti kaikkea sitä energiaa mitä tarvitaan.

Otetaan esim. tuuli- ja aurinkovoimalat, joista Greenpeace pitää. Ne tuottavat täällä Suomessa energiaa parhaiten silloin kun energiantarve on pienimmillään - kesällä. Ne eivät tuota mitään silloin kun energiantarve on suurin - talvipakkasilla. Energiantuotannon kapasiteetti pitää kuitenkin mitoittaa pahimman päivän mukaan, jolloin nämä uusiutuvat tuuli- ja aurinkovoimalat eivät voi korvata yhtäkään ydinvoimalla tai kivihiilellä toimivaa voimalaa.

Jos Greenpeace:n toiminnassa olisi mitään järkeä, heidän pitäisi täysillä panostaa fuusioenergian tutkimukseen ja suositella toistaiseksi ydinvoimaa fossiilisten polttoaineiden käytön sijaan. Ja samalla tehdä kaikki voitava ydinvoimaloiden turvallisuuden parantamiseen entisestään.

Koska Greenpeace ei tätä tee, tuotetaan maailmalla energiaa koko ajan aivan turhaan ja aivan liikaa ympäristöä saastuttavilla menetelmillä.

Energian säästöstä on kiva puhua mutta se ei ratkaise maailman yhä lisääntyvää energiantarvetta.

Näen että Greenpeace tekee hallaa suurien ongelmien ratkaisemiseksi. Se keskittyy aivan liikaa pieniin tunteisiin vetoaviin ongelmiin sillä se toiminta tuottaa heille eniten tukea ja rahaa. Vai koska olet nähnyt Greenpeace:n työntekijöitä ja kannattajia kahlitsemassa itseään tielaitoksen suola-autoon?

 
At 6:32 ip., Anonymous Anonyymi said...

Millä tuo vene kulkee? Mäntysuovallako?

 
At 4:55 ap., Blogger ninest123 said...

louis vuitton outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, air jordan pas cher, prada outlet, chanel handbags, longchamp pas cher, longchamp, polo ralph lauren outlet, louboutin, gucci outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, longchamp outlet, nike air max, louboutin shoes, ugg boots, nike roshe run, louboutin pas cher, tory burch outlet, burberry, ralph lauren pas cher, michael kors, nike free, air max, nike outlet, cheap oakley sunglasses, louboutin outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, louis vuitton, ray ban sunglasses, kate spade outlet, jordan shoes, tiffany jewelry, oakley sunglasses, nike free, replica watches, ugg boots, nike air max, prada handbags, sac longchamp, uggs on sale, replica watches, polo ralph lauren outlet, louis vuitton, longchamp outlet, oakley sunglasses, oakley sunglasses, tiffany and co

 
At 5:01 ap., Blogger ninest123 said...

north face, michael kors, hogan, replica handbags, true religion jeans, tn pas cher, coach outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, abercrombie and fitch, michael kors, nike air max, true religion jeans, nike free run uk, air force, coach outlet, hollister, burberry, true religion outlet, ugg boots, vans pas cher, nike air max, kate spade handbags, sac guess, north face, oakley pas cher, ralph lauren uk, true religion jeans, lacoste pas cher, michael kors outlet, ray ban pas cher, nike blazer, nike roshe, michael kors outlet, new balance pas cher, timberland, michael kors, hermes, ray ban uk, ugg boots, hollister pas cher, michael kors outlet, nike air max, michael kors, vanessa bruno, converse pas cher, burberry outlet online, coach purses, lululemon, mulberry

 
At 5:04 ap., Blogger ninest123 said...

soccer shoes, vans shoes, louboutin, vans, herve leger, instyler, asics running shoes, hollister, ghd, lululemon, converse, birkin bag, nike roshe, hollister, mac cosmetics, north face outlet, new balance, ray ban, mcm handbags, hollister, nike huarache, insanity workout, celine handbags, nfl jerseys, nike air max, timberland boots, nike air max, chi flat iron, ralph lauren, babyliss, abercrombie and fitch, lancel, jimmy choo shoes, gucci, longchamp, nike trainers, soccer jerseys, converse outlet, oakley, beats by dre, mont blanc, baseball bats, iphone cases, wedding dresses, reebok shoes, p90x workout, bottega veneta, valentino shoes, ferragamo shoes, north face outlet

 
At 5:07 ap., Blogger ninest123 said...

pandora charms, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, supra shoes, karen millen, thomas sabo, juicy couture outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, swarovski crystal, wedding dresses, louis vuitton, swarovski, moncler, replica watches, canada goose, coach outlet, canada goose outlet, bottes ugg, moncler outlet, toms shoes, moncler, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, moncler, moncler, moncler, canada goose outlet, montre pas cher, juicy couture outlet, pandora jewelry, marc jacobs, pandora charms, ugg boots uk, canada goose uk, canada goose, doudoune canada goose, links of london, moncler, hollister, canada goose, louis vuitton

 

Lähetä kommentti

<< Home