torstaina, kesäkuuta 23, 2005

Vaasan Aito Saippua

Juhannus tuoksuu saippualta ja saunalta
Eivor Lehtiheimo ja Bengt Beijar käsittelevat jokaisen 220 000:nesta saippuanpalasta käsin.
Vaasan Saippuan Sauna-saippuan tuoksu lapsuudesta on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Merkillistä mutta myös Pore-saippuan tuoksu on jäänyt mieleen Palosaaren Vikinganrannan mattolaiturilta liki 40. vuoden takaa. Tuoksuilla on suuri merkitys ihmisen elämässä, sen tietää myös Vaasan Aito Saippuan toinen omistajista, Eivor Lehtiheimo.

Saippuaa
Nestesaippuoihin tottuneesta perinteinen saippua tuntuu oudolta, mutta esimerkiksi matonpesijä vannoo saippuanpalan nimeen. Useimmille matonpesijöille tuo nimi on Pore saippua. Pore on ollut valmistuksessa yli 40 vuotta.

-Pore onkin yksi perustuotteistamme,. Kaikkiaan tuotemerkkejä Vaasan Aito Saippualla on noin 40, sanoo Eivor Lehtiheimo.

Lehtiheimo ja hänen liikekumppaninsa Bengt Beijar ostivat Vaasan Sappuan toiminnan ja vanhat koneet maaliskuussa 2001. Samassa yhteydessä yrityksen nimi sai lisäsanan ”Aito”. Aidolla Lehtiheimo ja Beijar haluavat korostaa perinteiden, käsityön ja hyväksi koetun konseptin jatkumista.


-Valmistamme alinhankintana noin 220 000 saippuaa vuodessa. Saippuaa menee ympäri Suomen mutta asiakkaita on myös USA:ssa ja Kanadassa. Meillä on 4-5 suurta asiakasta, jotka myyvät saippuoita omalla logolla ja sen lisäksi meillä on perinteisin merkkejä kuten Pore-saippua ja Sauna-saippua, selittää Lehtiheimo.


Kova kilpailu
Saippua on varsin liukas kauppatavara.. Saippuanvalmistuksen painopiste on liukunut itään niin kuin monen muunkin tuotteen. Kansainvälinen kilpailu on ajanut suomalaisen pienyrityksen ahtaalle. On aivan pakko erikoistua.

-Erikoistusminen tarkoittaa meillä sitä, että teemme pääasiassa lahjasaippuoita. Tyypillinen lahjasaippua on hunajankasvattajan hunajasaippua. Tämän lisäksi pyrimme joka vuosi lanseeraamaan yhden uutuuden. Viime syksyn uutuus oli Aloe Vera-saippua..

Tulevan syksyn saippuaa, ei Eivor paljasta.

Hiutaleaista saippuaksi
Saippua valmistetaan valmiista saippuahiutaleista. Hiutaleet on valmistttu pääasiassa kookoksesta. Eläinperäisiä rasvoja eivät Lehtiheimo ja Beijar käytä.

-Saippuahiutaleisiin lisätään värejä, hajusteita ja muita raaka-aineita saippuan oman reseptin mukaan. Joka ikinen saippuanpala käsitelllaan käsin, korostaa Lehtiheimo.

Wanhat tuoksut ja nimet

Eivor Lehtiheimo ja Bengt Beijar haluavat säilyttää perinteiset reseptit ja ja nimet. Pakkauksia on designattu nykyihmisen makuun hyvinvarovaisesti, Muutokset johtuvat usein pakkaustekniikan muuttumisesta.

Monelle mattolaiturilla tänäkin kesänä mattoja peseville Vaasan Pore-saippuan mieto tuoksu on se ainoa oikea. Saippua pesee niin kylmässä, kovassa kuin suolaisessakin vedessä. Monille on tuttu myös lapsuuden saunan ja juhannuksen mieleen tuova Sauna-saippuan tuoksu. Molemmat Vaasasta.

Hyvää juhannusta

7 kommenttia:

  1. Jos juhannuksena Sinulla ei ole muuta tekemistä, niin tutki vaasalaisia blogia. Käy lävitse vaikkapa aikaisempina kuukausina kirjoitetut jutut!
    Vaasalainen

    VastaaPoista
  2. Anonyymi6:04 ip.

    Kiitoksia Sinulle ja myös miaelenkiintoisesta sivusta.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi10:44 ap.

    Erittäin mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa saippuasta!

    VastaaPoista
  4. Anonyymi8:45 ip.




    https://buybabyjeeteronline.com/
    https://psychedelicsdistro.com
    https://wonkachocolatebars.com
    https://whiskeyforsaleonline.com

    VastaaPoista