perjantaina, heinäkuuta 08, 2005

Maalahden lihasavustamo

Viisi uutta grillimakkaraa markkinoille
Vuoden kuluttua tästä työstä voi saada jo palkankin, sanoo Jouni Paj
Maalahdessa toimiva Maalahden lihasavustamo toi juuri juhannuksen alla markkinoille viisi uudentyyppistä grillimakkaraa. Maut vaihtelevat perinteisestä grillimakkarasta valkosipuliin ja tomaattiin. Makkarat myydään Patruuna tuotenimellä.

-Tuotteemme ei ole niitä halvempia. Ne sijoittuvat lihapitoisuudeltaan Kabanossin ja Wilhelmin yläpuolelle, sanoo Jouni Pajuluoma, toinen yrityksen omistajista. Toinen on Marko Laine.

Nuori yritys
Jouni Pajuluoma ja Marko Laine ostivat Gösta Lövmarkin pienen makkara- ja lihanjalostustehtaan viime vuoden marraskuussa.

-Joulukuu meni kinkkuja tehdessä ja tammikuun alussa tulivat remonttimiehet ovesta sisään. Firma oli 3 kuukautta kiinni. Remontin aikana nostimme hygieniatasoa ja hankimme uusia koneita. Puolet olivat käytettyjä ja puolet uusia. Kallein oli tuollaista keskikokoisen henkilöauton luokkaa.

-Yrityksessä on Markon ja minun lisäkseni 4 vakituista ja yksi kesätyöntekijä. Makkaramestarina toimii elintarvikeinsinööri Ari Tulimäki. Arilla on pitkä kokemus Pohjanmaan Lihan ja Nymannin makkaratehtaan palveluksessa. Häntä saamme kiittää uusista tuotteista ja mauista, sanoo Pajuluoma.

Maalahden lihajalostamon repertoaariin kuuluu noin 40 tuotetta. Skaala ulottuu grillimakkarasta ja maalaishyytelöön eli tytinään. Väliin mahtuu saunalenkkiä, luonnonsuolinakkeja ja monenlaisia leikkeitä, myös savuleikkeitä. Maalahden lihasavustamossa päätettiin heti toiminnan alussa, että makkaroiden on oltava täyttä lihaa. Vesi riittää lisäaineeksi.

-Emme käytä soijaproteiineja, kamaraa, eikä jauhoja. Tuotepakkauksiin merkitty lihamäärä on 81%, mutta käytännössä se on enemmän. Tämä on selkeä valinta. Toinen käytännön valinta on että emme pakkaa leikkeitä. Ne myydään suoraan palvelutiskiltä.

Pajuluoman mukaan marketit ovat ottaneet tuotteet hyvin vastaan. Maalahden grillimakkaroita saa tällä hetkellä Vaasassa vain Kivihaan Citarista, mutta tuotteita on myynnissä myös Laihialla, Vähäkyrössä ja Sundomissa.

-Toiminta on toistaiseksi melko pienimuotoista, mutta jos saamme yhden uuden asiakaan joka toinen viikko seuraavan vuoden aikana niin ehkä saamme Markon kanssa jo vuoden kuluttua itsellemme palkan tästä työstä. Onneksi vaimoilla on vakituinen työpaikka, hymähtää Pajuluoma.

Makkaralinkkejä
AKS:n makkaraportaali
Raholan syötäviä sanoja
Makkara ei ole pihvi
Wikipedia makkarasta
Wikipedia englanniksi
Sausagefans
The Art and Practice of Sausage Making
Sausage making

8 kommenttia:

  1. Anonyymi8:40 ap.

    Upeeta jos meidän omalla aluaeella tuotetaan grillimakkaraa, joka kilpailee samassa srjassa Wilhelminja Kabanossin kanssa.
    Aivan pakko maistaa.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi10:03 ap.

    Kaveri tarjosi Maalahden tomaatti-grillimakkaraa. Todella hyvän makuista.

    Miksi ei saa keskustan City-Marketista?

    VastaaPoista
  3. Anonyymi2:20 ip.

    Mistä kaupasta sitä saa? Ei viitsisi alkaa kiertelemään ja etsimään.

    -lansis

    VastaaPoista
  4. Anonyymi10:35 ip.

    Vaasassa Kivihaan Citarista.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi6:40 ip.

    Kukaan ei ole ilmeisesti kertonut Maalahden lihasavustamon grillimakkarasta keskustan Citarin kauppiaalle.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi1:37 ap.

    En tiedä tarkkaan tämän makkarafirman toiminta-ajatusta, mutta ovatkohan ajatelleet tuoremakkaroita? Voisi olla hyötyä näin erikoistua erikoismakkaroihin kuten esim suuren suosion täällä PK-seudulla saanut Wurst Fennica Oy (http://www.wurstfennica.fi/)

    VastaaPoista