sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Lasimeastarinsilli ja savusiika

Hallissa valmistaudutaan juhannukseen
Anita Ruosmeri lupaa opastaa kalan käsittelyssä kädestä pitäen. V
Vaasan kauppahallissa valmistaudutaan juhannukseen. Kaikki tehdään hyvissä ajoin, mikä voidaan. Kauppahallin II kerroksessa kalaa myyvä Anita Ruosmeri tuntee asiakkaidensa tarpeet.

-Vastaamme kaikkiin kalan käsittelyä koskeviin kysymyksiin ja tarpeen niin vaatiessa opastamme kädestä pitäen, lupaa Ruosmeri.

Juhannusaaton ateriaksi Anita suosittelee grillattua tai graavattua lohta, uusia perunoita ja silliä. Painikkeeksi riittää voinokare tai kermaviilistä tehty kastike. Jotta ateriasta tulisi täydellinen, tarvitaan vielä tummaa leipää, esimerkiksi Maalahden limppua. Todellinen herkkusuu laitaa leivän päälle savusiikatahnaa.

Juhannuspäivällinen
Juhannusaterialla maistuu suolainen, sehän tiedetään. Anita Ruosmeri suosittelee juhannuksen pääaterialle uusia perunoita ja suutarinlohta. Ruosmeren suutarinlohi on itse tehtyä. Jälkiruoan kruunaa tyrnimarjakiisseli.

Kalainen vaihtoehto
Suomalaisen juhannuksen perusruokaa on mustaksi kärventynyt hiileltä maistuva grillimakkara. Anita Ruosmeri suosittelee vaihtoehdoksi kalaa kaikissa muodoissa. Esimerkiksi juuri nyt on mahdottoman hyvä lohiaika. Suomen rannikkovesiltä on noussut harvinaisen isokokoista lohta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että fileet ovat isokokoisia ja paksuja.

-Me leikkaamme fileet kunhan asiakasa vain osaa sanoa, mitä haluaa. Meiltä saa niin lohi-perhospihvit kuin graavaukseen sopivat fileet.. Juhannuksen kala-aterian kannattaa suunnitella ajoissa ja tehdä vaikkapa tilaus. Esimerkiksi siika saattaa vanhan kokemuksen mukaan loppua kesken jo ennen juhannusta. Sen sijaan ahventa saattaa löytyä vielä juhannusaattona. Jos ahventa vain saadaan, niin sitä tarjotaan juhannuksena. Mikael Martin on luvannut savustaa jos saalista saadaan, lupaa Anita Ruosmeri.

4 kommenttia: